Business & Finance Τετάρτη 11/10/2023, 14:42
ΑΓΟΡΕΣ

Φυσικό αέριο: «Ανάσα» για τις τιμές με φόντο τις συνομιλίες στην Αυστραλία

Φυσικό αέριο: «Ανάσα» για τις τιμές με φόντο τις συνομιλίες στην Αυστραλία

Σταθεροποιητικά κινούνται σήμερα οι τιμές του φυσικού αερίου, παίρνοντας μια ανάσα από το ράλι των τελευταίων ημερών με στραμμένο το ενδιαφέρον στις συνομιλίες μεταξύ της Chevron Corp. και των εργαζομένων της σε υγροποιημένο φυσικό αέριο στην Αυστραλία.

Οι τιμές σημείωσαν σημαντικά κέρδη αυτή την εβδομάδα εν μέσω της αυξημένης ανησυχίας για τις προμήθειες και της αναμονής για την περίοδο θέρμανσης, καθώς οι θερμοκρασίες αρχίζουν σταδιακά να πέφτουν στην Ευρώπη τις επόμενες ημέρες.

Παρότι οι ευρωπαϊκές αποθήκες είναι σχεδόν γεμάτες και θα παρέχουν μαξιλάρι απέναντι σε πιθανές ελλείψεις εφοδιασμού, η Ευρώπη χρειάζεται συνεχείς παραδόσεις για να ικανοποιηθεί η ζήτηση, μετά τον περιορισμό των ρωσικών ροών.

Φυσικό αέριο: «Ανάσα» για τις τιμές με φόντο τις συνομιλίες στην Αυστραλία-1

Οι αγορές φυσικού αερίου βρίσκονταν ήδη σε αναστάτωση μετά την ανακοίνωση των εργαζομένων σε μονάδες υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αυστραλία την περασμένη εβδομάδα ότι σκοπεύουν να επαναλάβουν τις απεργίες, εκτός εάν επιτευχθεί συμφωνία για τους μισθούς και τους όρους εργασίας με τη Chevron. Οι δύο πλευρές συναντήθηκαν την Τετάρτη και οι συζητήσεις αναμένεται να συνεχιστούν την Πέμπτη.

Παρόλα αυτά, οι άμεσες τιμές κινήθηκαν υψηλότερα, καθώς οι θερμοκρασίες αναμένεται να είναι 5C και 6C κάτω από το κανονικό στο Παρίσι και το Λονδίνο, αντίστοιχα, μέχρι το Σαββατοκύριακο και στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με την εταιρεία πρόβλεψης Maxar Technologies. 

Το φυσικό αέριο παράδοσης Νοεμβρίου στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ, το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, σημειώνε νωρίτερα πτώση 2,4% στα 48,2 ευρώ η μεγαβατώρα.  Παρόλα αυτά, οι άμεσες τιμές κινήθηκαν υψηλότερα, καθώς οι θερμοκρασίες αναμένεται να είναι 5C και 6C κάτω από το κανονικό στο Παρίσι και το Λονδίνο, αντίστοιχα, μέχρι το Σαββατοκύριακο και στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με την εταιρεία πρόβλεψης Maxar Technologies. 

Εν τω μεταξύ, οι προοπτικές εφοδιασμού παραμένουν θολές μετά την εντολή του Ισραήλ να κλείσει ένα σημαντικό πεδίο φυσικού αερίου, επικαλούμενο ανησυχίες για την ασφάλεια, καθώς κλιμακώνονται οι μάχες μεταξύ του στρατού του και της Χαμάς. Αυτό θέτει σε κίνδυνο τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από την Αίγυπτο, καθώς το βορειοαφρικανικό κράτος αντιμετωπίζει τη μείωση των αποστολών από το Ισραήλ.

Επίσης, η αγορά βρίσκεται σε συναγερμό μετά τον εντοπισμό διαρροής σε υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου μεταξύ Φινλανδίας και Εσθονίας και οι ερευνητές προχωρούν στην υπόθεση ότι προήλθε από σκόπιμη πράξη καταστροφής.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Υποψίες για σαμποτάζ σε αγωγό αερίου στη Φινλανδία – Ανεβαίνουν οι τιμές

Iσραήλ: «Λουκέτο» σε βασικό κοίτασμα φυσικού αερίου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News