Business & Finance Δευτέρα 9/10/2023, 14:39
ΑΓΟΡΕΣ

Φυσικό αέριο: Αλμα πάνω από τα 41 ευρώ λόγω διαρροής και πετρελαίου

Φυσικό αέριο: Αλμα πάνω από τα 41 ευρώ λόγω διαρροής και πετρελαίου

Τα προθεσμιακά συμβόλαια φυσικού αερίου της Ευρώπης σημείωσαν άλμα μετά την ανακάλυψη διαρροής σε αγωγό στην περιοχή της Βαλτικής, προκαλώντας ανησυχίες για την ασφάλεια των υποδομών και αυξάνοντας τους κινδύνους εφοδιασμού καθώς πλησιάζει ο χειμώνας. Ο δείκτης αναφοράς αναφοράς αυξήθηκε κατά 9,7% και τη Δευτέρα διαπραγματευόταν πάνω από τα 41 ευρώ (43 δολάρια) ανά μεγαβατώρα.

Μια ύποπτη διαρροή εντοπίστηκε νωρίς την Κυριακή σε έναν υποθαλάσσιο αγωγό που συνδέει τα δίκτυα της Φινλανδίας και της Εσθονίας, ο οποίος έκλεισε ενώ διερευνούσαν το ζήτημα. Παρότι το περιστατικό φαίνεται να είναι περιορισμένης έκτασης, υπογραμμίζει την ευπάθεια των υποθαλάσσιων υποδομών μετά τις εκρήξεις στους κοντινούς αγωγούς Nord Stream πριν από ένα χρόνο. Με την έναρξη της περιόδου θέρμανσης στο βόρειο ημισφαίριο, το ενδιαφέρον εστιάζεται όλο και περισσότερο σε τυχόν διαταραχές του εφοδιασμού μετά την περσινή αστάθεια της αγοράς ενέργειας, ακόμη και με τα ευρωπαϊκά αποθέματα.

«Οι τιμές της ενέργειας φαίνεται να αντιδρούν υπερβολικά στις ειδήσεις που ακολουθούν ακόμη την κρίση, παρά το γεγονός ότι τα αποθέματα της ΕΕ βρίσκονται ήδη σχεδόν στο 100%», δήλωσε ο Tim Partridge, διευθυντής ενεργειακών αγορών της εταιρείας συμβούλων κοινής ωφέλειας Eyebright Ltd.

Οι τιμές του φυσικού αερίου ακολουθούν, επίσης, τις εξελίξεις στις τιμές του αργού πετρελαίου, οι οποίες εκτινάχθηκαν μετά τη φονική επίθεση στο Ισραήλ το Σαββατοκύριακο. Η εισβολή απειλεί να αναζωπυρώσει τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή. Μέρος του ισραηλινού φυσικού αερίου αποστέλλεται στην Αίγυπτο, η οποία διαθέτει δύο μονάδες παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου που στέλνουν μέρος του καυσίμου στην Ευρώπη.φυσικού αερίου να είναι σχεδόν πλήρως ανεπτυγμένα. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News