Business & Finance Δευτέρα 9/10/2023, 16:25
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Iσραήλ: «Λουκέτο» σε βασικό κοίτασμα φυσικού αερίου

Iσραήλ: «Λουκέτο» σε βασικό κοίτασμα φυσικού αερίου

Το Ισραήλ διέταξε το κλείσιμο ενός μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου που διαχειρίζεται η Chevron Corp., επικαλούμενο ανησυχίες για την ασφάλεια μετά την έκρηξη βίας το Σαββατοκύριακο.

«Η ύψιστη προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια του προσωπικού μας, των κοινοτήτων στις οποίες δραστηριοποιούμαστε, του περιβάλλοντος και των εγκαταστάσεών μας», ανέφερε η Chevron σε δήλωση που έστειλε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Η εταιρεία εξακολουθεί να προμηθεύει πελάτες στο Ισραήλ και στην περιοχή από ένα άλλο μεγάλο έργο που ονομάζεται Λεβιάθαν, δήλωσε η Chevron.

Οι ανακαλύψεις φυσικού αερίου στο Ισραήλ τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχουν μεταμορφώσει την οικονομία του και το έχουν μετατρέψει σε εξαγωγέα του καυσίμου. Μέρος της προμήθειας πηγαίνει στην Αίγυπτο, η οποία με τη σειρά της το ωθεί στην Ευρώπη. Σημειωτέον ότι η ήπειρος αναζητεί ήδη εναλλακτικές λύσεις για τις ροές από ρωσικούς αγωγούς.

Iσραήλ: «Λουκέτο» σε βασικό κοίτασμα φυσικού αερίου-1

Η διακοπή του Tamar μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερες περαιτέρω αποστολές ή ακόμη και σε καθυστερήσεις, αφού η Αίγυπτος σχεδίαζε να επαναλάβει τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου αυτόν τον μήνα, λίγο πριν από τον ευρωπαϊκό χειμώνα. Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη διαπραγματεύονταν 11% υψηλότερα.

Τον Αύγουστο, το Ισραήλ δήλωσε ότι θα εξάγει περισσότερο φυσικό αέριο από το Ταμάρ στην Αίγυπτο εν μέσω της ενίσχυσης των δεσμών με τον γείτονά του. Πλέον τα σχέδια αυτά βρίσκονται στον αέρα, καθώς οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή αυξάνονται μετά τις επιθέσεις που εξαπέλυσε η Χαμάς στο Ισραήλ το Σαββατοκύριακο, με αποτέλεσμα περισσότερους από 1.100 νεκρούς, καθώς οι μάχες συνεχίζονται για τρίτη ημέρα.

Σημειωτέον ότι το υπεράκτιο κοίτασμα Ταμάρ βρίσκεται 24 χιλιόμετρα (14,9 μίλια) δυτικά της Ασκέλον, η οποία βρίσκεται βόρεια της Λωρίδας της Γάζας. Το φυσικό αέριο παράγεται από έξι γεωτρήσεις, με την παραγωγή από κάθε μία να ανέρχεται σε περίπου 7,1 έως 8,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Chevron.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News