Business & Finance Τετάρτη 9/08/2023, 16:46
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκρηξη στην τιμή του φυσικού αερίου – Οι κίνδυνοι για το LNG

Στην υψηλότερη τιμή του εδώ και περίπου δύο μήνες εκτοξεύτηκε το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο - Οι λόγοι

Εκρηξη στην τιμή του φυσικού αερίου – Οι κίνδυνοι για το LNG

Στην υψηλότερη τιμή του εδώ και περίπου δύο μήνες εκτοξεύτηκε το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο, εν μέσω της πιθανότητας απεργιών των εργαζομένων σε ορισμένα εργοστάσια στην Αυστραλία.

Οι εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις της Chevron Corp. και της Woodside Energy Group Ltd. στην Αυστραλία ψήφισαν υπέρ της απεργίας, γεγονός που ενδέχεται να επηρεάσει τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από τη χώρα, περιορίζοντας την παγκόσμια αγορά του καυσίμου. Ωστόσο, το ακριβές χρονοδιάγραμμα της απεργιακής κινητοποίησης -αν προχωρήσει- δεν ήταν σαφές.

Η είδηση οδήγησε το συμβόλαιο Σεπτεμβρίου του φυσικού αερίου να διαπραγματεύεται στο Άμστερνταμ (TTF) στα 38,3 ευρώ η μεγαβατώρα με αύξηση 23,3%, ενώ αντίστοιχη άνοδο παρουσιάζουν και τα πιο μακροπρόθεσμα συμβόλαια με εκείνο του Οκτωβρίου στα 41,4 ευρώ (+18,6%)  και του Νοεμβρίου στα 48,5 ευρώ (+11%).

Σύμφωνα με τον Νικ Κάμπελ της Inspired Plc, οι αγοραστές από την Ασία «πιθανώς θα αυξήσουν τις προσφορές για εισαγωγές LNG προκειμένου να αντικαταστήσουν τους όγκους που μπορεί να χαθούν από την Αυστραλία, κάτι που θα επηρεάσει και την Ευρώπη. Το LNG αποτελεί πλέον το βασικό μέρος του ευρωπαϊκού μείγματος προμηθειών φυσικού αερίου, επομένως οποιαδήποτε ένδειξη ότι η ροή του βρίσκεται σε κίνδυνο οδηγεί σε άνοδο της τιμής».

Αλλοι πιθανοί κίνδυνοι που οδηγούν σε αύξηση των τιμών είναι η μείωση των εισαγωγών LNG στην Ευρώπη τον περασμένο μήνα και τις αυξημένες ροές από την περιοχή προς την Ουκρανία, η οποία διαθέτει πλεονάζουσα αποθηκευτική ικανότητα, ενώ κίνδυνο εγκυμονούν και οι καθυστερήσεις στην εποχιακή συντήρηση της Νορβηγίας αποτελούν επίσης κίνδυνο. 

Εκρηξη στην τιμή του φυσικού αερίου – Οι κίνδυνοι για το LNG-1

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News