Business & Finance Δευτέρα 12/06/2023, 17:55
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Shell ποντάρει στο φυσικό αέριο μακροπρόθεσμα 

Η Shell ποντάρει στο φυσικό αέριο μακροπρόθεσμα 

Η Shell Plc πιστεύει πως το φυσικό αέριο θα παίξει μακροπρόθεσμα ρόλο στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα και στοχεύει να επεκταθεί σε βασικές αναπτυσσόμενες αγορές καθώς ο Διευθύνων Σύμβουλος Wael Sawan αναθεωρεί τη στρατηγική της εταιρείας.

Οι ομάδες υγροποιημένου φυσικού αερίου παροτρύνονται να αναπτύξουν περαιτέρω τις επιχειρήσεις στην Κίνα και την Ινδία και η εταιρεία παρέχει υψηλότερα μπόνους για συμφωνίες που γίνονται σε αυτές και σε άλλες χώρες-στόχους, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg. 

Η Shell θα εξετάσει επενδυτικές ευκαιρίες για εγκαταστάσεις εξαγωγής LNG ή μακροπρόθεσμες συμφωνίες προμήθειας, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, οι οποίες ζήτησαν να μην κατονομαστούν καθώς οι λεπτομέρειες είναι ιδιωτικές.

«Γνωρίζαμε πάντα ότι το αέριο είναι ζωτικής σημασίας για την ενεργειακή μετάβαση, αλλά η νέα μας στρατηγική βασίζεται σε μια νέα πεποίθηση – ότι το φυσικό αέριο θα συνεχίσει να παίζει βασικό ρόλο στο ενεργειακό μείγμα», δήλωσε σε εσωτερικό σημείωμα που είδε το Bloomberg News, ο Cederic Cremers, εκτελεστικός αντιπρόεδρος για το LNG στη Shell. 

Το σχέδιό του Sawan, ο οποίος έλαβε τη θέση του επικεφαλής τον Ιανουάριο, έρχεται αφού η απόδοση της ολοκληρωμένης επιχείρησης φυσικού αερίου της Shell βοήθησε στην αύξηση των κερδών του πρώτου τριμήνου και ακολουθεί την ετήσια απόδοση ρεκόρ της μονάδας πέρυσι, όταν το LNG ενισχύθηκε από την απόφαση της Ρωσίας να μειώσει τις προμήθειες αγωγών στην Ευρώπη. Έρχεται επίσης καθώς ο ευρύτερος τομέας επαναξιολογεί τον ρυθμό της απομάκρυνσής του από τα ορυκτά καύσιμα.

Η Shell θα διατηρήσει την παραγωγή πετρελαίου σταθερή ή ελαφρώς υψηλότερη έως το 2030, καταργώντας τις ετήσιες περικοπές παραγωγής, ανέφερε το Reuters την περασμένη εβδομάδα.

Την ίδια στιγμή, η BP Plc κινείται προς την άντληση περισσότερου πετρελαίου και φυσικού αερίου από ό,τι είχε προβλεφθεί στο εγγύς μέλλον, ενώ η Chevron Corp. προβλέπει ισχυρή μακροπρόθεσμη ζήτηση για φυσικό αέριο — αντί να παίζει βραχυπρόθεσμο ρόλο ως καύσιμο μετάβασης σε καθαρότερες πηγές ενέργειας.

Ο Sawan έχει ήδη επισημάνει ότι η Shell θα αποχωρήσει από επιχειρήσεις που δεν παράγουν επαρκείς αποδόσεις και στο τμήμα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της εταιρείας έχει γνωστοποιηθεί ότι πρέπει να γίνει πιο κερδοφόρο, όχι απλώς να προσφέρει χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα.

Ορισμένοι επενδυτές και ακτιβιστές έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους για την αποδυνάμωση των δεσμεύσεων για το κλίμα μεταξύ των μεγαλύτερων παραγωγών ενέργειας. Η ετήσια συνάντηση της Shell τον περασμένο μήνα διακόπηκε για πάνω από μία ώρα από διαμαρτυρίες, συμπεριλαμβανομένων των εκκλήσεων προς την εταιρεία να επενδύσει περισσότερο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η ανανεωμένη στρατηγική LNG της Shell θα περιλαμβάνει πρόσθετη εργασία με πελάτες για τη μείωση των εκπομπών από το καύσιμο με τη χρήση δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα, καθώς και εστίαση στο υδρογόνο, σύμφωνα με το εσωτερικό σημείωμα.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Υπερθέρμανση: Οι μεγαλύτερες εταιρείες ξέχασαν ότι πρέπει να συμβάλλουν στον περιορισμό της 

Μήπως ο ακτιβισμός κατά των πετρελαϊκών ξεφουσκώνει;

Aramco: Πτώση 19% στην κερδοφορία, αλλά πάνω από τις προβλέψεις

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News