Business & Finance Δευτέρα 9/10/2023, 19:07
ΑΓΟΡΕΣ

WSJ: Γιατί ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς έχει σημασία για τους επενδυτές

WSJ: Γιατί ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς έχει σημασία για τους επενδυτές

Οι αγορές αντέδρασαν τη Δευτέρα «απολύτως λογικά» στην πιο σοβαρή επίθεση κατά του Ισραήλ τα τελευταία 50 χρόνια και στον θάνατο περισσότερων από 1.000 Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 3% περίπου, ο χρυσός σημείωσε άνοδο περίπου 1% και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τα κρατικά ομόλογα αυξήθηκαν.

Αυτό που έχει σημασία είναι η πιθανότητα κλιμάκωσης του πολέμου. Το πιο πιθανό πρώτο βήμα είναι η αυστηροποίηση των κυρώσεων κατά του Ιράν, το οποίο βοήθησε στο σχεδιασμό της επίθεσης της Χαμάς. Αυτό θα επηρέαζε την βελτίωση των σχέσεων του Ιράν με τις ΗΠΑ.

Ο πόλεμος μπορεί επίσης να εκτροχιάσει τις σχέσεις μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ, οι οποίες θα μπορούσαν να συμβάλουν στην οριοθέτηση των τιμών του πετρελαίου στο πλαίσιο μιας στρατιωτικής συμφωνίας των ΗΠΑ με το βασίλειο.

Ωστόσο, η πραγματική κλιμάκωση θα ήταν αν το Ιράν και το Ισραήλ οδηγούνταν σε άμεση σύγκρουση. 

Με το ισραηλινό κοινό να απαιτεί αντίποινα για την εν ψυχρώ δολοφονία τόσων πολλών πολιτών του, το χειρότερο σενάριο είναι το Ισραήλ να επιτεθεί εναντίον του Ιράν. Σε αυτή την περίπτωση, οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να εκτοξευθούν με την υπόθεση ότι το Ιράν θα εντείνει τις παρενοχλήσεις του κατά των δεξαμενόπλοιων που βγαίνουν από το Ιράκ.

Είναι αλήθεια ότι τα αναμενόμενα κέρδη για τις αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες είναι πολύ υψηλότερα από ό,τι συνήθως. Αλλά είναι πολύ χαμηλότερα από την κορύφωση του περασμένου φθινοπώρου, και ακόμη και αν επιστρέψουν στον μέσο όρο από το 2005, αυτό θα ωθούσε μόνο τον μελλοντικό πολλαπλασιαστή τιμής προς κέρδη του κλάδου στον μακροχρόνιο μέσο όρο του (ακόμη και αν αφαιρεθεί το ακραίο υψηλό, καθώς τα κέρδη έπεσαν κατακόρυφα το 2020).

Οι προηγούμενες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή σπάνια διατάραξαν τις αγορές για μεγάλο χρονικό διάστημα, με εξαίρεση τα μεγάλα πετρελαϊκά σοκ από το εμπάργκο του 1973 και τον πόλεμο Ιράν-Ιράκ το 1979. Με τα φαντάσματα εκείνης της εποχής να στοιχειώνουν τις αγορές με τη μορφή των λαθών των κεντρικών τραπεζών και του πληθωρισμού, μπορεί να είναι συνετό να προστατεύσει κανείς το χαρτοφυλάκιό του και από το φάντασμα μιας κλιμάκωσης του τελευταίου πολέμου.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Η Ε.Ε. πάγωσε τη βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους

Νετανιάχου: Η απάντηση του Ισραήλ θα «αλλάξει τη Μέση Ανατολή»

Iσραήλ: «Λουκέτο» σε βασικό κοίτασμα φυσικού αερίου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News