Business & Finance Δευτέρα 25/09/2023, 21:08
ΑΓΟΡΕΣ

Αντισταθμιστικά ταμεία: Τα σορταρίσματα κατά του ευρώ σε υψηλό 11 μηνών

Αντισταθμιστικά ταμεία: Τα σορταρίσματα κατά του ευρώ σε υψηλό 11 μηνών

Τα αντισταθμιστικά ταμεία έχουν αυξήσει τα στοιχήματά τους για πώληση του ευρώ σε υψηλό έτους, καθώς οι αγορές στοιχηματίζουν ότι η ΕΚΤ έχει ολοκληρώσει τις επιτοκιακές αυξήσεις. 

Οι επενδυτές αύξησαν τα σορταρίσματα στο ευρώ στα 23.306 συμβόλαια στη διάρκεια της εβδομάδας που έληξε στις 19 Σεπτεμβρίου, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τις 11 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Προθεσμιακών σε Εμπορεύματα (CFTC). 

«Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με αναιμική ανάπτυξη και επίμονα υψηλό πληθωρισμό, ενώ οι ΗΠΑ παρουσιάζουν ανάπτυξη άνω της μακροπρόθεσμης τάσης που υποστηρίζεται από έναν ισχυρό καταναλωτή. Αυτή η διαφορετική κατεύθυνση που ακολουθεί η αμερικανική οικονομία στηρίζει το δολάριο και γι΄αυτό αναμένουμε ότι το ευρώ θα παραμείνει υπό πίεση για τους επόμενους έξι μήνες. 

Το ευρώ υποχωρεί επί 10 διαδοχικές εβδομάδες, στην πιο παρατεταμένη περίοδο πτώσης από την κυκλοφορία του πριν από δύο περίπου δεκαετίες, καθώς η κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας έχει πλήξει τη ζήτηση για ευρώ. Η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και οι αυξανόμενοι φόβοι για ύφεση έχουν κάνει πολλούς συναλλασσομένους να στοιχηματίζουν στην πιθανότητα ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης τον επόμενο Ιούλιο, γεγονός που επιδεινώνει το αρνητικό κλίμα κατά του ευρώ. 

Τα τελικά στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη που θα ανακοινωθούν στο τέλος της εβδομάδας θα προσφέρουν νέο καταλύτη για τους επενδυτές να σορτάρουν το νόμισμα, το οποίο έχει διολισθήσει περισσότερο από 2% έναντι του δολαρίου αυτό το τρίμηνο. 

Η Capital Economics θεωρεί εφικτό τον κίνδυνο διολίσθησης του ευρώ στο επίπεδο της απόλυτης ισοτιμίας του έναντι του δολαρίου έως τα τέλη του έτους, ενώ η RBC Capital Markets προβλέπει ότι το ευρώ θα μπορούσε να δοκιμάσει το επίπεδο του 1,02 έναντι του δολαρίου έως το δεύτερο τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News