Business & Finance Δευτέρα 18/09/2023, 10:46
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Πτώση με το βλέμμα στις κεντρικές τράπεζες

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Πτώση με το βλέμμα στις κεντρικές τράπεζες

Με πτώση άνοιξαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τη Δευτέρα, μετά τις απώλειες και στα ασιατικά χρηματιστήρια, εν αναμονή αποφάσεων νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες και κυρίως τη Fed.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει απώλειες 0,4% με τις μετοχές του κλάδου εξόρυξης να ηγούνται των κερδών.

Στους  εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX χάνει 0,38%. στη Γαλλία o CAC 40 υποχωρεί κατά 0,68% και στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί οριακά κατά 0,18%, ενώ στην Ιταλία ο FTSE MIB σημειώνει πτώση 0,3%.

Η Fed θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της την Τετάρτη. Οι επενδυτές αναμένουν ότι θα διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια, ωστόσο θα επικεντρωθούν στα στοιχεία που θα ανακοινώσει για τον πληθωρισμό. 

Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας θα δημοσιεύσει τα πρακτικά της συνεδρίασης πολιτικής της 5ης Σεπτεμβρίου, η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα ολοκληρώσει τη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της, ενώ και η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας αναμένεται επίσης να δημοσιεύσει τις αποφάσεις της για το βασικό επιτόκιο δανεισμού την Παρασκευή.

Στην Ευρώπη την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια για 10η συνεχή φορά, κατά 25 μονάδες βάσης, ανεβάζοντας το βασικό της επιτόκιο στο υψηλό ρεκόρ του 4%.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News