Business & Finance Τετάρτη 13/09/2023, 10:56
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωαγορές: Ηπια πτώση με την οικονομία και τα επιτόκια στο επίκεντρο

Ευρωαγορές: Ηπια πτώση με την οικονομία και τα επιτόκια στο επίκεντρο

Με πτώση άνοιξαν σήμερα τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με φόντο τη μεγαλύτερη του αναμενόμενου συρρίκνωση του ΑΕΠ της Βρετανίας και καθώς οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στις ΗΠΑ και στα στοιχεία για το πληθωρισμό, τα οποία αναμένονται σήμερα, αλλά και στην αυριανή απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί άνω του 3% με τους περισσότερους δείκτες στο κόκκινο, ενώ οι μετοχές του λιανεμπορίου υποχωρούν περίπου 1%, ενώ ο κλάδος της βιομηχανίας και της τεχνολογίας περίπου 0,7%.

Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX χάνει 0,2%, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί κατά 0,3% και ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται οριακά κατά 0,02%. Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο ιταλικός FTSE MIB υποχωρεί κατά 0,2% και ο ισπανικός IBEX 35 κατά 0,44%.

Η Inditex, θυγατρική της Zara, σημειώνει πτώση άνω του 1%  παρά την ανακοίνωση των ενδιάμεσων αποτελεσμάτων εξαμήνου που ξεπέρασαν τις προσδοκίες και έδειξαν αύξηση 14% στα μικτά κέρδη.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεδριάζει την Πέμπτη, με τις προσδοκίες για νέα αύξηση του επιτοκίου κατά ένα τέταρτο να αυξάνονται μετά από δημοσίευμα του Reuters, σύμφωνα με το οποίο η κεντρική τράπεζα αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει πάνω από το 3% το επόμενο έτος στις επικαιροποιημένες προβλέψεις της, ξεπερνώντας κατά πολύ τον στόχο του 2%.

Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου συρρικνώθηκε κατά 0,5% σε μηνιαία βάση τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα την Τετάρτη, περισσότερο από το 0,2% που αναμενόταν, με τις απεργίες σε νοσοκομεία και σχολεία να επιβαρύνουν την παραγωγή.

Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ θα αυξηθεί κατά 3,6% σε ετήσια βάση, σημειώνοντας αύξηση από το 3,2% του προηγούμενου μήνα. Ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος δεν περιλαμβάνει το κόστος των τροφίμων και της ενέργειας, προβλέπεται να έχει αυξηθεί κατά 4,3% τον Αύγουστο, μειωμένος από την αύξηση 4,7% τον Ιούλιο. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News