Business & Finance Παρασκευή 15/09/2023, 10:52
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Νέα κέρδη στον απόηχο της ΕΚΤ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Νέα κέρδη στον απόηχο της ΕΚΤ

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημειώνουν νέα κέρδη σήμερα μετά τις υπόνοιες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι μπορεί η χθεσινή να ήταν η τελευταία επιτοκιακή αύξηση, αλλά και με ώθηση από τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Κίνα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,77% με όλους τους επιμέρους δείκτες στο πράσινο, ενώ των κερδών ηγούνται ο κλάδος των οικιακών αγαθών και των κατασκευών.

O γερμανικός DAX σημειώνει άνοδο 0,9% στις 15.949 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει 1,2%, στις 7.398 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,63% στις 7.721,4 μονάδες. Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο ιταλικός FTSE MIB σημειώνει άνοδο 0,6%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κερδίζει 0,9%. 

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, για 10η συνεχή φορά, ανεβάζοντας το βασικό της επιτόκιο στο υψηλό ρεκόρ του 4%. Οι νέες προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ αναθεώρησαν τις προβλέψεις τους για τον πληθωρισμό για φέτος και το επόμενο έτος ελαφρώς προς τα πάνω, στο 5,6% και στο 3,2%, αν και αναθεώρησαν πτωτικά την πρόβλεψη για το 2025, από 2,2% σε 2,1%. Το προσωπικό της ΕΚΤ αναθεώρησε επίσης πτωτικά τις προσδοκίες για την ανάπτυξη της ευρωζώνης.

Αλλά ίσως η μεγαλύτερη εξέλιξη ήταν ο υπαινιγμός ότι τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ δεν αναμένουν περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων αυτή τη στιγμή και ότι τα επιτόκια μπορεί να παραμείνουν σταθερά για κάποιο χρονικό διάστημα.

«Με βάση την τρέχουσα αξιολόγησή του, το Διοικητικό Συμβούλιο θεωρεί ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ έχουν φθάσει σε τέτοια επίπεδα, ώστε αν διατηρηθούν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, θα συμβάλλουν ουσιαστικά στην έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο», αναφέρει η κεντρική τράπεζα σε ανακοίνωσή της.

«Οι μελλοντικές αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου θα διασφαλίζουν ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα διαμορφώνονται σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί».

«Από εδώ και στο εξής, το επίκεντρο της συζήτησης της ΕΚΤ θα μετατοπιστεί στη διάρκεια των επιτοκίων», δήλωσε ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg.

Εν τω μεταξύ, στην Κίνα, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 4,6% τον Αύγουστο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες για αύξηση 3% αλλά και το +2,5% που είχε καταγραφεί τον Ιούλιο. Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 4,5% τον Αύγουστο, έναντι προβλέψεων για αύξηση 3,9% και αύξησης 3,7% τον Ιούλιο.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News