Business & Finance Πέμπτη 14/09/2023, 10:59
ΑΓΟΡΕΣ

Στον «χορό» των κεντρικών τραπεζών οι ευρωαγορές

Στον «χορό» των κεντρικών τραπεζών οι ευρωαγορές

Μικτή είναι η εικόνα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενόψει της σημερινής απόφασης της ΕΚΤ για την επόμενη κίνησή της στη νομισματική πολιτική. Παράλληλα οι traders προσπαθούν να «χωνέψουν» τα νέα στοιχεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, ποντάροντας πια ότι η Fed θα διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας.

Λίγο μετά την έναρξη των συνεδριάσεων στην Ευρώπη, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX600 καταγράφει άνοδο 0,14%, ενώ μεγαλύτερα κέρδη 0,4% σημειώνει ο FTSE 100 του Λονδίνου. Αντιθέτως, πτωτικά με απώλειες 0,12% κινείται ο γερμανικός DAX και με -0,27% ο ιταλικός FTSE MIB. Μικρότερη πτώση της τάξης του 0,1% σημειώνει ο γαλλικός CAC 40.

Αναλυτικά, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο επενδυτικός κόσμος περιμένει να δει εάν η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει σε νέα αύξηση του επιτοκίου αναφοράς ή εάν θα κάνει παύση για πρώτη φορά έπειτα από 9 συναπτές συνεδριάσεις σύσφιγξης. Τις τελευταίες ημέρες τα στοιχήματα «γύρισαν», με τους traders να ποντάρουν πλέον υπέρ νέας αύξησης, παρότι τα πρόσφατα στοιχεία στο πεδίο της ανάπτυξης και του πληθωρισμού δείχνουν παγίδες προς κάθε κατεύθυνση.

Σε κάθε περίπτωση, αναλυτές και παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η συνεδρίαση αυτή είναι κατά πάσα πιθανότητα η τελευταία ευκαιρία για τα «γεράκια» της ΕΚΤ να ασκήσουν πίεση για νέα σύσφιγξη.

Παράλληλα, οι traders αξιολογούν τα στοιχεία που έρχονται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού: ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ κατέγραψε τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση φέτος με ώθηση κυρίως από τις υψηλότερες τιμές ενέργειας. Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,6% τον Αύγουστο σε μηνιαία βάση και 3,7% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με χθεσινά στοιχεία. Βάσει των στοιχείων αυτών, οι traders κλίνουν προς νέα παύση στον κύκλο σύσφιγξης από τη Fed. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Σε σταυροδρόμι η ΕΚΤ – Η δυσκολότερη απόφαση για τα επιτόκια

ΕΚΤ: Οι αγορές προβλέπουν τώρα αύξηση επιτοκίων

ΗΠΑ: Στο 3,7% ο πληθωρισμός – Προβληματίζει ο δομικός

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News