Business & Finance Τρίτη 15/08/2023, 16:26
ΑΓΟΡΕΣ

Με πτώση το άνοιγμα της Wall Street, καθώς τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις εντείνουν τις ανησυχίες για τα επιτόκια

Με πτώση το άνοιγμα της Wall Street, καθώς τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις εντείνουν τις ανησυχίες για τα επιτόκια

Οι βασικοί δείκτες της Wall Street κινούνται σε αρνητικό έδαφος στο άνοιγμα της Τρίτης, αφού μια εντονότερη από την αναμενόμενη αύξηση των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ ενίσχυσε τις ανησυχίες ότι η Federal Reserve θα μπορούσε να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η έκθεση του υπουργείου Εμπορίου έδειξε ότι οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,7% τον περασμένο μήνα έναντι των προσδοκιών για αύξηση 0,4%, υποδηλώνοντας ότι η αμερικανική οικονομία παραμένει ισχυρή.

Τα στοιχεία για τον Ιούνιο αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω και αντανακλούν αύξηση των πωλήσεων κατά 0,3%, έναντι 0,2% που είχε αναφερθεί νωρίτερα.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς του Δημοσίου ανέβηκε επίσης σε υψηλό σχεδόν 10 μηνών και διαμορφώθηκε στο 4,27%.

Οι προβλέψεις των επενδυτών για παύση των αυξήσεων από τη Fed στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου μειώθηκαν στο 86,5% από 89% πριν από τα στοιχεία.

«Με δεδομένο ότι είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όσον αφορά τη Fed και ποιο θα είναι το επόμενο βήμα της τον Σεπτέμβριο, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η αγορά αντέδρασε με νευρικότητα», δήλωσε ο Peter Andersen, ιδρυτής της Andersen Capital Management στη Βοστώνη.

«Ο αριθμός των λιανικών πωλήσεων μπορεί να υποδηλώνει ότι η Fed θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια».

Η άνοδος των αποδόσεων του Δημοσίου έχει ασκήσει πιέσεις στις μετοχές μετά την ανακοίνωση για τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού την περασμένη εβδομάδα που τροφοδότησαν τους φόβους ότι η Fed θα μπορούσε να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.

Η Nvidia  αποτέλεσε εξαίρεση μεταξύ των κυριότερων μετοχών τεχνολογίας και ανάπτυξης, σημειώνοντας άνοδο 2,2% κατά την προσυνεδριακή διαπραγμάτευση την Τρίτη, αφού η UBS και η Wells Fargo αύξησαν την τιμή στόχο για τη μετοχή.

Η Tesla υποχώρησε κατά 0,7% αφού η ηλεκτρική αυτοκινητοβιομηχανία παρουσίασε δύο φθηνότερες εκδόσεις του Model S sedan και του Model X SUV στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι εισηγμένες στις ΗΠΑ μετοχές των κινεζικών εταιρειών JD.Com, Alibaba Group και Bilibili διολίσθησαν μεταξύ 0,7% και 1,2% μετά την ανακοίνωση των οικονομικών στοιχείων από την Κίνα, τα οποία ώθησαν το Πεκίνο να μειώσει τα βασικά επιτόκια.

Στις 15:44 ώρα Ελλάδος, ο Dow σημείωνε πτώση 253 μονάδων ή 0,72%, ο S&P 500  σημείωνε πτώση 27,5 μονάδων ή 0,61% και ο Nasdaq σημείωνε πτώση 85,75 μονάδων ή 0,56%.

Μεταξύ άλλων μετοχών, η General Motors σημείωσε πτώση σχεδόν 1% κατά την προσυνεδριακή διαπραγμάτευση, αφού η Berkshire Hathaway μείωσε τη συμμετοχή της στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Η Berkshire του Warren Buffett γνωστοποίησε νέα επένδυση στην εταιρεία κατασκευής κατοικιών D.R. Horton, ανεβάζοντας τη μετοχή της κατά 2,2%.

Η JPMorgan Chase, η Bank of America και η Wells Fargo υποχώρησαν μεταξύ 1,4% και 1,8% ύστερα από μία δημοσίευση ότι ο οίκος αξιολόγησης Fitch θα μπορούσε να υποβαθμίσει τις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News