Business & Finance Παρασκευή 11/08/2023, 23:21
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Με πτώση Nasdaq και S&P, καθώς οι αυξανόμενες αποδόσεις των ομολόγων βυθίζουν τις big tech

Wall Street: Με πτώση Nasdaq και S&P, καθώς οι αυξανόμενες αποδόσεις των ομολόγων βυθίζουν τις big tech

Ο Nasdaq και ο S&P 500 έκλεισαν χαμηλότερα την Παρασκευή, καταγράφοντας και οι δύο τη δεύτερη συνεχόμενη εβδομαδιαία πτώση, καθώς τα υψηλότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού των ΗΠΑ ώθησαν τις αποδόσεις του Δημοσίου υψηλότερα και βύθισαν τις ευαίσθητες στα επιτόκια μετοχές ανάπτυξης της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Ήταν η πρώτη φορά φέτος που ο Nasdaq σημείωσε δύο συνεχόμενες εβδομαδιαίες απώλειες.

Ο αμερικανικός δείκτης τιμών παραγωγού (PPI) σημείωσε ετήσια αύξηση 0,8% τον Ιούλιο, έναντι αύξησης 0,2% τον προηγούμενο μήνα, καθώς ανέβηκε το κόστος των υπηρεσιών. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Refinitiv ανέμεναν αύξηση 0,7%.

Αν και οι επενδυτές αναμένουν σε γενικές γραμμές ότι η Federal Reserve θα σταματήσει τις επιτοκιακές αυξήσεις για το υπόλοιπο του έτους, τα στοιχήματα για μη αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο υποχώρησαν στο 88,5% από 90% πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων. IRPR.

«Είδαμε κάποιες ουσιώδεις ειδήσεις και δεδομένα τις τελευταίες ημέρες, αλλά η αγορά επέλεξε να διαπραγματεύεται πλάγια, γεγονός που μας λέει ότι η αγορά είχε τιμολογήσει τα πάντα και δεν εξεπλάγη ούτε ευχάριστα ούτε δυσάρεστα», δήλωσε ο Jason Betz, σύμβουλος ιδιωτικού πλούτου στην Ameriprise Financial.

Η απόδοση του διετούς ομολόγου του αμερικανικού δημοσίου, που κινείται σύμφωνα με τις βραχυπρόθεσμες προσδοκίες για τα επιτόκια, σκαρφάλωσε στο 4,88%.

Η κίνηση αυτή επιβάρυνε τις μετοχές της big tech, καθώς τα υψηλά επιτόκια θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την οικονομία και να πλήξουν την ικανότητα αυτών των εταιρειών να επιτύχουν τις προβλέψεις ανάπτυξης που τις έχουν ωθήσει σε αποτιμήσεις υψηλού επιπέδου. τα υψηλότερα επιτόκια μπορούν επίσης να καταστήσουν τα έντοκα ομόλογα μια ελκυστική εναλλακτική λύση έναντι των μετοχών για ορισμένους επενδυτές που αποφεύγουν τον κίνδυνο.

Η Tesla και η Microsoft έκλεισαν με πτώση, ενώ η πτώση της Nvidia επιβάρυνε τον δείκτη ημιαγωγών, ο οποίος σημείωσε την τέταρτη συνεχόμενη πτώση του και την όγδοη απώλειά του σε εννέα συνεδριάσεις.

Οι μετοχές της ανάπτυξης και της τεχνολογίας της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχουν οδηγήσει σε τεράστια κέρδη φέτος στον τεχνολογικά βαρύ Nasdaq και στον S&P 500. Όμως, μετά από μια πεντάμηνη περίοδο ανόδου, ο Αύγουστος χαρακτηρίζεται μέχρι στιγμής από μια πιο προσεκτική προσέγγιση των επενδυτών.

«Ο χρόνος θα δείξει αν έχουμε δίκιο σε αυτό, αλλά με την πορεία που είχε η τεχνολογία, είναι δύσκολο να μην θέλει κανείς να έχει μια μικρή αποκόμιση κερδών», δήλωσε ο Betz της Ameriprise.

Ο S&P 500 έχασε 4,78 μονάδες ή 0,11% και έκλεισε στις 4.464,05 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έχασε 93,14 μονάδες ή 0,68% στις 13.644,85 μονάδες. Ο Dow Jones σημείωσε άνοδο 105,52 μονάδων ή 0,30%, στις 35.281,40 μονάδες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News