Business & Finance Σάββατο 12/08/2023, 18:16
ΑΓΟΡΕΣ

Επιτέλους «ψηφιακός χρυσός» το bitcoin – Μόνο επειδή οι επενδυτές το ξέχασαν

Επιτέλους «ψηφιακός χρυσός» το bitcoin – Μόνο επειδή οι επενδυτές το ξέχασαν

Σαν «ψηφιακός χρυσός» διαπραγματεύεται επιτέλους το bitcoin, όπως και προέβλεπαν οι φανατικοί της αγοράς πριν από αρκετούς μήνες. Αυτό οφείλεται όμως αποκλειστικά στην κατάρρευση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τα κρυπτονομίσματα τον τελευταίο χρόνο.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της K33, εταιρείας ερευνών για ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, ο δείκτης που παρακολουθεί την κινητικότητα του bitcoin σε βάθος 30 ημερών διολίσθησε κοντά σε χαμηλό πενταετίας. Αυτό σημαίνει πως το bitcoin είναι πλέον σταθερότερο από τον αμερικανικό δείκτη S&P, τον τεχνολογικό Nasdaq, ακόμη και τον χρυσό.

Παράλληλα όμως, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ο όγκος συναλλαγών του bitcoin εξασθένησε σημαντικά, αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2020.

Τα στοιχεία αυτά φέρνουν στην επιφάνεια μια θλιβερή πραγματικότητα για τους φανατικούς της αγοράς: θεσμικοί επενδυτές και μικροεπενδυτές εγκατέλειψαν μαζικά τον κλάδο μετά τα τεράστια «σκαμπανεβάσματα» του 2022, όταν η αύξηση των επιτοκίων δανεισμού από τις κεντρικές τράπεζες διεθνώς και η κατάρρευση μεγάλων εταιρειών του σχετικού τομέα προκάλεσαν πανικό στην αγορά.

Παρότι άλλα περιουσιακά στοιχεία που ενέχουν ρίσκο, όπως οι τεχνολογικές μετοχές, ανέκαμψαν φέτος, το bitcoin εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από τα 30.000 δολάρια, τουλάχιστον 50% κάτω από την κορύφωση των 69.000 του Νοεμβρίου του 2021.

Σχετικά πρόσφατα έκανε μεν ένα σύντομο ράλι, όταν η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων διεθνώς, δήλωσε ότι θέλει να λανσάρει ένα spot ETF, για να παρακολουθεί την τιμή του bitcoin. Έκτοτε, όμως, η διάθεση στην αγορά κατέρρευσε ξανά.

Η σταθερότητα του bitcoin είναι μία μία θλιβερή εκδοχή της πολυαναμενόμενης πρόβλεψης των φανατικών του κρυπτονομίσματος πως κάποια στιγμή θα καταστεί «ψηφιακός χρυσός», ένα ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο για ώρες ανάγκης. Το όραμα αυτό έγινε πραγματικότητα σε έναν βαθμό, αλλά μόνο επειδή λίγοι ενδιαφέρονται πια για τα κρυπτονομίσματα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider

Διαβάστε επίσης:

Αρνητικοί στις επενδύσεις με ρίσκο οι Έλληνες

Ξεφουσκώνουν οι τιμές των μεταχειρισμένων Rolex: Έσκασε η φούσκα της πανδημίας

BlackRock: Τα crypto είναι «ψηφιοποιημένος χρυσός»

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News