Business & Finance Δευτέρα 26/06/2023, 09:46
ΑΓΟΡΕΣ

Οι επενδυτές «ξέχασαν» το Bitcoin – Τότε πώς κάνει ράλι τον Ιούνιο;

Οι επενδυτές «ξέχασαν» το Bitcoin – Τότε πώς κάνει ράλι τον Ιούνιο;

Ράλι με κέρδη 12% έχει κάνει από την αρχή του μήνα του Bitcoin, παρότι η αξία των συναλλαγών έχει συρρικνωθεί δραματικά τους τελευταίους μήνες. Από την περασμένη Τετάρτη και μέχρι σήμερα, το μεγαλύτερο σε αποτίμηση κρυπτονόμισμα ξεπερνά τα 30.000 δολάρια και βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2022.

Το άλμα των τελευταίων ημερών αποδίδεται στο αίτημα της BlackRock για τη δημιουργία ενός spot Bitcoin ETF, το οποίο θα παρακολουθεί την υποκείμενη αξία του κρυπτονομίσματος. Ωστόσο αυτή είναι μόνο μία από τις πολλές αιτίες που οδήγησαν στην εκτόξευση του κρυπτονομίσματος

Ρευστότητα και επενδυτές

Η αγορά κρυπτονομισμάτων θεωρείται πια εξαιρετικά «ρηχή» τους τελευταίους μήνες, που σημαίνει ότι αντιδρά έντονα σε συναλλαγές μεγαλοεπενδυτών, ακόμη και εάν ο αριθμός των συναλλαγών είναι σχετικά μικρός. Σύμφωνα μάλιστα με την εταιρεία δεδομένων Kaiko, το βάθος της αγοράς του Bitcoin έχει υποχωρήσει κατά 20% από την αρχή του έτους.

Η ρευστότητα επηρεάστηκε ιδίως από τους κανονισμούς που επιβλήθηκαν στις ΗΠΑ. Ενδεικτικά, η αμερικανική επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει στραφεί νομικά εναντίον δύο μεγάλων ανταλλακτηρίων κρυπτονομισμάτων, όπως το Coinbase και η Binance. Η χαμηλή ρευστότητα, η οποία φαίνεται εδώ και έναν χρόνο στη αγορά κρυπτονομισμάτων, ευθύνεται και για το ράλι της τάξης του 80% του Bitcoin το τελευταίο έτος

Μικροεπενδυτές

Ένα ακόμη στοιχείο που χαρακτηρίζει πλέον την αγορά κρυπτονομισμάτων είναι ο χαμηλός όγκος συναλλαγών, ο οποίος αγγίζει κατά μέσον όρο τα 24 δισ. δολάρια την ημέρα. Στην κορύφωση της αγοράς το 2021, το ποσό αυτό ξεπερνούσε τα 100 δισ. δολάρια.

Οι μεγαλοεπενδυτές ελπίζουν ότι όταν φουσκώσουν λίγο οι τιμές, τότε θα προσελκύσουν τους μικρότερους επενδυτές στην αγορά, με στόχο τελικά να δοθεί ώθηση στην τιμή του Bitcoin και άλλων κρυπτονομισμάτων. Ωστόσο, αυτό δεν έχει συμβεί ακόμη.

Δεν είναι μια παραδοσιακή αγορά

Στον τελευταίο κύκλο, η ώθηση δόθηκε σε μεγάλο βαθμό από μεγάλα ονόματα του χρηματοπιστωτικού κλάδου, όπως η Morgan Stanley και η Goldman Sachs, οι οποίες άρχισαν να προσφέρουν υπηρεσίες κρυπτονομισμάτων για τους πελάτες τους. Ωστόσο, το ράλι ξεκίνησε στ’ αλήθεια όταν μπήκαν στην αγορά οι μικροεπενδυτές το 2021.

Μετά από μερικούς μήνες, ολόκληρη η αγορά και η τιμή του Bitcoin εκτινάχθηκαν. Παράλληλα ενισχύθηκε σημαντικά και ο όγκος συναλλαγών, που αναρριχήθηκε από 21,2 δισ. δολάρια στις αρχές του 2020 στα 105,4 δισ. δολάρια τον Νοέμβριο του 2021.

Σήμερα, ο όγκος συναλλαγών απέχει πάρα πολύ από την κορύφωση του 2021. Ωστόσο, ορισμένοι αναμένουν ότι το Bitcoin θα σκαρφαλώσει προς τα 50.000 δολάρια μέχρι το τέλος του έτους, χάρη στις κινήσεις μεγαλοεπενδυτών.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Bitcoin: Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2022

Σε ράλι τα cryptos: Ξανά πάνω από 30.000 δολάρια το bitcoin

Νέα αγωγή κατά της Binance – Για «ιστό εξαπάτησης» την κατηγορούν οι ΗΠΑ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News