Business & Finance Πέμπτη 8/06/2023, 20:11
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Καθοδική στροφή των αποδόσεων στο τέλος της συνεδρίασης

Ομόλογα: Καθοδική στροφή των αποδόσεων στο τέλος της συνεδρίασης

Με πτώση έκλεισαν τελικά τη σημερινή συνεδρίαση οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, αντιστρέφοντας την αρχική ανοδική τάση, με τους επενδυτές να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί εν αναμονή των συνεδριάσεων της Φέντεραλ Ριζέρβ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) την επόμενη εβδομάδα.

Η απόδοση του γερμανικού διετούς άγγιξε προς στιγμή το 3% στην αρχή της συνεδρίασης, καταγράφοντας άνοδο οκτώ μονάδων βάσης, αφότου η κεντρική τράπεζα του Καναδά αύξησε τα επιτόκια σε μία κίνηση που λειτουργεί ως υπενθύμιση ότι η μάχη κατά του πληθωρισμού δεν έχουν ακόμη τελειώσει.  

Στο τέλος όμως, έκλεισε με πτώση 2,5 μονάδων βάσης, στο 2,95%. «Θα πρέπει να σκεφθούμε ότι είμαστε κοντά στην κορύφωση των αποδόσεων, ότι οι επενδυτές είναι συγκρατημένοι πριν από τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών και υπάρχει επίσης και μεγάλη προσφορά που πρέπει να απορροφηθεί», αναφέρει ο Αντουάν Μπουβέ, στρατηγικός αναλυτής της ING. 

H Fed αναμένεται να κάνει μία παύση στις επιτοκιακές αυξήσεις την επόμενη εβδομάδα για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2022, ενώ η ΕΚΤ να προχωρήσει σε μία ακόμη επιτοκιακή αύξηση των 25 μονάδων βάσης. 

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι ομολογιακές αποδόσεις υποχώρησαν μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων στις ΗΠΑ που έδειξαν ότι οι αιτήσεις για χορήγηση επιδόματος ανεργίας αξήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, ανακόπτοντας τη σταθερή αύξηση των αποδόσεων αυτής της εβδομάδας. 

Η κεντρική τράπεζα του Καναδά και της Αυστραλίας ήταν δύο από τις κορυφαίες που επρόκειτο να κάνουν μία παύση στις επιτοκιακές τους αυξήσεις και τώρα κάποιοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι αποφάσεις τους να επαναλάβουν τις αυξήσεις θα μπορούσε να παρασύρει και άλλες κεντρικές τράπεζες προς αυτή την κατεύθυνση. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε 2,5 μονάδες βάσης, στο 2,42%, αφού όμως νωρίτερα αυξήθηκε περίπου οκτώ μονάδες βάσης, στον απόηχο της απόφασης της κεντρικής τράπεζας του Καναδά να αυξήσει τα επιτόκια στη συνεδρίαση της Τετάρτης. 

Πάντως, η αγορά κρατικών ομολόγων δεν αντέδρασε στην είδηση ότι η Ευρωζώνη είναι σε τεχνική ύφεση, μετά τις επί τα χείρω αναθεωρήσεις των στοιχείων της Eurostat για το πρώτο τρίμηνο του 2023. 

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, η απόδοση του 10ετούς περιορίστηκε στο 3,70% με το spread στις 127 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία κινήθηκε στο 3,24%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 140 εκατ.ευρώ.  

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News