Business & Finance Πέμπτη 1/06/2023, 20:00
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Πτώση αποδόσεων για τέταρτη συνεδρίαση, μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Ομόλογα: Πτώση αποδόσεων για τέταρτη συνεδρίαση, μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Πτώση παρουσίασαν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση, καθώς οι επενδυτές πήραν μία βαθιά ανάσα από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη που έδειξαν μεγάλη αποκλιμάκωση το Μάιο. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς περιορίστηκε ελαφρώς στο 2,25%, οδεύοντας προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τα μέσα Μαρτίου, έχοντας υποχωρήσει 28 μονάδες βάσης από τη Δευτέρα. 

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό έδειξαν αποκλιμάκωση στο 6,1% το Μάιο από το 7% του Απριλίου και το 6,3% που είχαν προβλέψει αναλυτές. 

Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις τιμές τροφίμων και ενέργειας, αποκλιμακώθηκαν στο 5,3% από το 5,6%. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η αποκλιμάκωση των αποδόσεων ήταν πιο έντονη. Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς περιορίστηκε στο 3,71% με το spread στις 146 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία υποχώρησε στο 3,25%. Ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε στα 46 εκατ.ευρώ. 

Στη γειτονική Ιταλία, η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε οκτώ μονάδες βάσης, στο 4,01% με το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών στις 175 μονάδες βάσης, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Μαρτίου. 

Οι συναλλασσόμενοι περιμένουν δύο ακόμη επιτοκιακές αυξήσεις των 25 μονάδων βάσης από την ΕΚΤ τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, ανεβάζοντας το βασικό επιτόκιο στο 3,75%. Ωστόσο, πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό δημιουργούν αρκετές αμφιβολίες για αυτή την προοπτική.

«Η απουσία ανοδικής έκπληξης στα στοιχεία για τον πληθωρισμό μειώνει την προοπτική περαιτέρω σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής πέραν του Ιουλίου», αναφέρει ο Gurpreet Gill, στρατηγικός αναλυτής της Goldman Sachs Asset Management.  

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News