Business & Finance Τρίτη 30/05/2023, 20:28
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Μεγάλη «ανάσα» στις αποδόσεις του ευρώ από τον πληθωρισμό στην Ισπανία

Ομόλογα: Μεγάλη «ανάσα» στις αποδόσεις του ευρώ από τον πληθωρισμό στην Ισπανία

Σε αποκλιμάκωση βρέθηκαν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, στον απόηχο των νέων στοιχείων που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στην Ισπανία αποκλιμακώθηκε περισσότερο του αναμενομένου, το οικονομικό κλίμα επιδεινώθηκε και ο τραπεζικός δανεισμός περιορίστηκε ξανά. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε τέσσερις μονάδες βάσης, στο 2,39%, καθώς τα εξασθενημένα στοιχεία αφήνουν πλέον ανοικτό το ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να αυξήσει τα επιτόκια με λιγότερο επιθετικό τρόπο απ΄ό,τι αναμένεται έως τώρα. Στο διετές, η απόδοση του διετούς υποχώρησε εννέα μονάδες βάσης στο 2,83%, αφού είχε αποκλιμακωθεί έξι μονάδες βάσης τη Δευτέρα. 

Ο πληθωρισμός στην Ισπανία διαμορφώθηκε το Μάιο στο 3,2% σε ετήσια βάση χαμηλότερα από το 4,1% του Απριλίου και χαμηλότερα από το 3,5% που είχαν προβλέψει αναλυτές. 

Στην Ισπανία, η απόδοση του 10ετούς περιορίστηκε περίπου 10 μονάδες βάσης, στο 3,10%, μία ημέρα αφότου ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ προκήρυξε πρόωρες εκλογές. 

Στις καθοδικές πιέσεις των αποδόσεων βοήθησαν και τα στοιχεία της ΕΚΤ που έδειξαν ότι οι χορηγήσεις δανείων από τις τράπεζες της Ευρωζώνης μειώθηκαν ξανά τον Απρίλιο, ενισχύοντας την άποψη των αξιωματούχων της ΕΚΤ που ανησυχούν ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων έχουν πλέον φθάσει σε υπερβολικό βαθμό. 

Στην Ιταλία, οι αποδόσεις των 10ετών υποχώρησαν αντίστοιχα 11 μονάδες βάσης, στο 4,21% με το spread έναντι των γερμανικών να περιορίζεται στις 181 μονάδες βάσης. Η ελληνική αγορά ακολούθησε τις γενικότερες τάσεις, με την απόδοση του 10ετούς στο 3,80% και του πενταετούς στο 3,37%. Το spread των 10ετών έναντι των αντίστοιχων γερμανικών παρέμεινε σταθερό στις 140 μονάδες βάσης. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ανήλθε στα 107 εκατ.ευρώ. 

 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News