Business & Finance Δευτέρα 22/05/2023, 20:10
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Υπεραπόδοση για τα ελληνικά – Στις 132 μονάδες βάσης το spread

Ομόλογα: Υπεραπόδοση για τα ελληνικά – Στις 132 μονάδες βάσης το spread

Τα ελληνικά κρατικά ομόλογα παρουσίασαν υπεραπόδοση έναντι των υπόλοιπων κρατικών ομολόγων του ευρώ, καθώς οι επενδυτές δέχθηκαν με ιδιαίτερη ικανοποίηση την έκβαση των εθνικών εκλογών της Κυριακής, που θα οδηγήσουν στη συνέχιση των πολιτικών στήριξης της ανάπτυξης της οικονομίας και της μείωσης του χρέους. 

Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας κέρδισε το προβάδισμα, όμως δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την πλειοψηφία για να σχηματίσει κυβέρνηση. 

«Παρότι ο δεύτερος γύρος των εκλογών θα γίνει στις 25 Ιουνίου, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα βγάλει σταθερή κυβέρνηση», ανέφερε ο Αθανάσιος Βαμβακίδης, στρατηγικός αναλυτής της BofA. 

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς υποχώρησε 16 μονάδες βάσης, στο 3,9%, αφού όμως ενδοσυνεδριακά άγγιξε το 3,83%, το χαμηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2022. Σημείωσε τη μεγαλυτερη ημερήσια πτώση από τις αρχές Φεβρουραίου. 

Το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών 10ετών υποχώρησε προς στιγμή κοντά στις 132 μονάδες βάσης, στο χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2021, για να κλείσει ωστόσο λίγο υψηλότερα στις 140 μονάδες βάσης. 

«Το περιβάλλον αυτό της αναπτυσσόμενης οικονομίας και της χαμηλότερης αναλογίας χρέους/ΑΕΠ ισχυροποιεί το σενάριο της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, η οποία θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα για τη συμμετοχή των δεικτών των ελληνικών ομολόγων στους δείκτες του χρέους επενδυτικής βαθμίδας αλλά και χαλάρωση του κουρέματος των εγγυήσεων από την ΕΚΤ», όπως αναφέρει ο Άμαν Μπάνσαλ, στρατηγικός αναλυτής της Citi. 

Λαμβάνοντας υπόψη την ευρωπαϊκή οικονομική στήριξη και το χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να μειώσει την αναλογία χρέους/ΑΕΠ, κάτι που είναι κρίσιμης σημασίας για να μπορέσουν να ανακτήσουν τα ομόλογα της χώρας την επενδυτική βαθμίδα. 

Στον αντίποδα, τα υπόλοιπα κρατικά ομόλογα του ευρώ δυσκολεύθηκαν να βρουν κατεύθυνση μετά την ανακοίνωση θετικών στατιστικών στοιχείων για την αμερικανική οικονομία και τα σχόλια αξιωματούχων της ΕΚΤ που αφήνουν να εννοηθεί ότι θα ακολουθήσουν δύο ακόμη επιτοκιακές αυξήσεις των 25 μονάδων βάσης. Οι επενδυτές περιμένουν επίσης την έκβαση των διαπραγματεύσεων στις ΗΠΑ για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε 2,5 μονάδες βάσης, στο 2,45%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών δεν παρουσίασαν αξιόλογη μεταβολή σε μία ιδιαίτερα νευρική συνεδρίαση, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να παρατηρούνται στις αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων τίτλων. 

 

 

moneyreview.gr

 

Διαβάστε επίσης:

Οι οίκοι στρώνουν το χαλί για την επενδυτική βαθμίδα – Το κρίσιμο review της 9ης Ιουνίου

Reuters: Πέντε απορίες για τις αγορές μετά τη νίκη Μητσοτάκη

Μπορεί να συνεχιστεί το ράλι των ελληνικών ομολόγων; Citi και DZ Bank διαφωνούν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News