Business & Finance Παρασκευή 19/05/2023, 20:56
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τα μέσα Απριλίου οι αποδόσεις του ευρώ

Ομόλογα: Στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τα μέσα Απριλίου οι αποδόσεις του ευρώ

Τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τα μέσα Απριλίου σημείωσαν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ με το κόστος δανεισμού στη γερμανική 10ετία να εκτινάσσεται στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια μεγαλύτερη των τριών εβδομάδων εν μέσω αισιοδοξίας για την έκβαση των διαπραγματεύσεων για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους και τα ισχυρά οικονομικά στατιστικά στοιχεία.

Προς το τέλος της συνεδρίασης, υπήρξε ωστόσο μία μικρή υπαναχώρηση των αποδόσεων, μετά τα σχόλια του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, τα οποία ενισχύσαν το σενάριο μίας παύσης των επιτοκιακών αυξήσεων τον επόμενο μήνα.  

Στη Γερμανία, η απόδοση του 10ετούς ενισχύθηκε 15 μονάδες βάσης στην εβδομάδα – στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τα μέσα Απριλίου. Στη σημερινή συνεδρίαση έκλεισε στο 2,42%, αφού προς στιγμή άγγιξε μία ανάσα από το 2,50%. Στο τέλος της συνεδρίασης, οι επενδυτές αγόρασαν κρατικά ομόλογα – οδηγώντας σε χαμηλότερα επίπεδα τις αποδόσεις – εν μέσω ανησυχιών για αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για το αμερικανικό χρέος. 

Την ίδια στιγμή, ο Πάουελ είπε ότι η τραπεζική αναστάτωση απομάκρυνε μέρος των πιέσεων από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να αυξήσει τα επιτόκια, σχόλια που οδήγησαν σε μικρή αποκλιμάκωση των αποδόσεων. 

Προς το τέλος της συνεδρίασης, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς περιορίστηκε πέντε μονάδες βάσης στο 4,26%, αφού όμως νωρίτερα κατέγραφε άνοδο. Στη διάρκεια της εβδομάδας ενισχύθηκε περίπου 10 μονάδες βάσης, στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τα μέσα Απριλίου. 

Η απόδοση του διετούς γερμανικού παρέμεινε στάσιμη στο 2,77%, αγγίζονας ενδοσυνεδριακά το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Απριλίο. Στην εβδομάδα ενισχύθηκε 16 μονάδες βάσης. 

Τα ισχυρά οικονομικά στατιστικά για την αμερικανική οικονομία ώθησαν σε άνοδο τις ομολογιακές αποδόσεις γι΄αυτό και σημείωσαν τόσο μεγάλη άνοδο στη διάρκεια της εβδομάδας. Για την εξέλιξη αυτή ευθύνεται και ομαλή έως τώρα έκβαση των διαπραγματεύσεων για το αμερικανικό χρέος, που ώθησε ξανά τους επενδυτές στο πιο ριψοκίνδυνο ενεργητικό. 

To spread μεταξύ ιταλικών και γερμανικών 10ετών διαμορφώθηκε στις 183 μονάδες βάσης με άνοδο τεσσάρων μονάδων βάσης. 

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, η απόδοση του 10ετούς αυξήθηκε οριακά στο 4,03% με το spread στις 155 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία ενισχύθηκε ελαφρώς στο 3,62%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ έκλεισε την εβδομάδα στα 98 εκατ.ευρώ. 

 

moneyreview.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News