Business & Finance Πέμπτη 18/05/2023, 20:38
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Πιο συγκρατημένη η άνοδος των ελληνικών αποδόσεων – Στο 4,02% στη 10ετία

Ομόλογα: Πιο συγκρατημένη η άνοδος των ελληνικών αποδόσεων – Στο 4,02% στη 10ετία

Στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια αρκετών εβδομάδων εκτινάχθηκαν σήμερα οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, καθώς οι επενδυτές δέχθηκαν με ικανοποίηση τις ενδείξεις προόδου στις συζητήσεις για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους και αντέδρασαν θετικά στα καλύτερα του αναμενομένου οικονομικά στατιστικά στις ΗΠΑ. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι είναι αποφασισμένοι να καταλήξουν σε συμφωνία. Η προοπτική αυτή ώθησε τους επενδυτές σε πιο ριψοκίνδυνο ενεργητικό με αποτέλεσμα να γίνουν ρευστοποιήσεις σε κρατικά ομόλογα. 

Η απόδοση του γερμανικού΄10ετούς ενισχύθηκε στο 2,41%, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τις 2 Μαίου, παρουσιάζοντας άνοδο οκτώ μονάδων βάσης. 

Τα τελευταία στοιχεία στις ΗΠΑ έδειξαν ότι μειώθηκαν οι αιτήσεις για χορήγηση επιδόματος ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα, δείχνοντας ωστόσο ότι η αγορά εργασίας παραμένει ανθεκτική και αυτό θα μπορούσε να αλλάξει τη στάση της Φέντεραλ Ριζέρβ και να προχωρήσει σε περαιτέρω επιτοκιακές αυξήσεις. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ενισχύθηκε 12 μονάδες βάσης στο 4,30%, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τις 28 Απριλίου. Το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών διευρύνθηκε πέντε μονάδες βάσης στις 188 μονάδες βάσης. 

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, η άνοδος των αποδόσεων ήταν πιο συγκρατημένη. Στη 10ετία αυξήθηκε ελαφρώς πάνω από το 4%, στο 4,02%, με το spread να περιορίζεται σημαντικά καθώς αυξήθηκαν περισσότερο οι αποδόσεις των γερμανικών, στις 158 μονάδες βάσης. Στην πενταετία, το κόστος δανεισμού αυξήθηκε στο 3,61%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε στα 54 εκατ.ευρώ εκ των οποίων τα 18 εκατ.ευρώ έγιναν στη 10ετία. 

«Υπάρχει αυξανόμενη αισιοδοξία ότι η συμφωνία θα μπορούσε να ανακοινωθεί πολύ σύντομα ακόμη και την Κυριακή», ανέφερε ο Μόχιτ Κούμαρ, οικονομολόγος της Jefferies. Ο Κούμαρ εκτιμά ότι η απόδοση του γερμανικού 10ετούς θα μπορούσε να αυξηθεί στο 2,5% εάν ανακοινωθεί σύντομα η συμφωνία. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News