Business & Finance Τρίτη 9/05/2023, 20:27
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Χωρίς κατεύθυνση οι αποδόσεις – Περιμένοντας τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Ομόλογα: Χωρίς κατεύθυνση οι αποδόσεις – Περιμένοντας τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Κατεύθυνση αναζήτησαν στη σημερινή συνεδρίαση οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ εν αναμονή των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ τα οποία είναι ιδιαίτερα σημαντικά για να διαμορφώσουν την επόμενη κίνηση της Fed, επηρεάζοντας ταυτόχρονα και τα στοιχήματα για τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ. 

Την ίδια στιγμή, οι αμερικανικές τράπεζες κατέστησαν πιο αυστηρές τις πιστωτικές συνθήκες τους πρώτους μήνες του έτους, σύμφωνα με έρευνα της Φέντεραλ Ριζέρβ, δείχνοντας ότι οι επιτοκιακές αυξήσεις έχουν αρχίσει να αφήνουν το αποτύπωμά τους. 

Εν αναμονή των νέων στοιχείων, οι αποδόσεις κινήθηκαν σε στενό πλαίσιο διακύμανσης. Η απόδοση του γερμανικού διετούς έκλεισε ελαφρώς υψηλότερα στο 2,66%, ενώ του 10ετούς κινήθηκε στο 2,33% με πολύ μικρή άνοδο. 

Ο διοικητής της Μπούντεσμπανκ, Χοακίμ Νάγκελ, δήλωσε στη γερμανική FAZ ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ θα πρέπει να αυξηθούν περαιτέρω, ενώ και ο Σλοβάκος κεντρικός τραπεζίτης Πέτερ Κάζιμιρ υπογράμμισε και αυτός την ανάγκη αύξησης των επιτοκίων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ΄ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί. 

«Η ΕΚΤ σχεδιάζει να αυξήσει τα επιτόκια περισσότερο από μία φορά και ενδεχομένως να εξετάσει μία πιθανή παύση της νομισματικής πολιτικής το Σεπτέμβριο παρά τον Ιούλιο» ανέφερε στρατηγικός αναλυτής της Citi. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς διαμορφώθηκε στο 4,27% με το spread έναντι των γερμανικών στις 193 μονάδες βάσης. Στην ελληνική αγορά κρατικών ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς τσίμπησε στο 4,12% με το spread στις 179 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία ενισχύθηκε στο 3,71%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ανήλθε στα 102 εκατ.ευρώ εκ των οποίων τα 24 εκατ.ευρώ έγιναν στην πενταετία.  

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News