Business & Finance Τετάρτη 10/05/2023, 20:32
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σε αποκλιμάκωση οι αποδόσεις του ευρώ, μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Ομόλογα: Σε αποκλιμάκωση οι αποδόσεις του ευρώ, μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ υποχώρησαν στη σημερινή συνεδρίαση, από τη στιγμή που τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ τον Απρίλιο έδειξαν μεγαλύτερη του αναμενομένου επιβράδυνση σε ετήσια βάση, περιορίζοντας τις πιέσεις προς την Φέντεραλ Ριζέρβ να αυξήσει ξανά τα επιτόκια.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε στο 4,9% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο συγκριτικά με το 5% του Μαρτίου, τη στιγμή που οικονομολόγοι περίμεναν ότι θα παρέμενε σταθερός στο 5%.  

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς περιορίστηκε πέντε μονάδες βάσης στο 2,28% από το 2,33% που διαμορφωνόταν πριν από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τον πληθωρισμό. Στη διετία, η απόδοση διαμορφώθηκε στο 2,61%, με πτώση πέντε μονάδων βάσης. 

«Η Fed αποτέλεσε την αφορμή για συγκρατημένη αισιοδοξία. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό δείχνουν μία σαφή καθοδική τάση. Εάν τα στοιχεία για το μήνα Μάιο είναι ανάλογα, τότε η Fed ενδεχομένως να κάνει μία παύση στις επιτοκιακές αυξήσεις τον επόμενο μήνα», αναφέρει ο Ρόναλντ Τέμπλ, στρατηγικός αναλυτής της Lazard. 

Παρ΄όλα αυτά, τα στοιχεία της προηγούμενης εβδομάδας έδειξαν ότι ο ρυθμός αύξησης των θέσεων εργασίας και των μισθών επιταχύνθηκε τον Απρίλιο, εξέλιξη που εγείρει την προοπτική υψηλότερου πληθωρισμού και περαιτέρω επιτοκιακών αυξήσεων. 

Από την άλλη πλευρά, η ΕΚΤ φέρεται να έχει περισσότερο δρόμο να διανύσει για να φέρει τον πληθωρισμό στο στόχο, όπως ανέφεραν διάφοροι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής.

Ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Γενς Πέτερ Σόρενσεν της Danske Bank, οι αγορές δεν αγοράζουν αυτά που λέει η ΕΚΤ. «Εάν ο πληθωρισμός υποχωρήσει στις ΗΠΑ, τότε θα αρχίσει να υποχωρεί και στην Ευρωζώνη και εάν η Fed αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, η ΕΚΤ θα ακολουθήσει. Είναι θέμα χρόνου». 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς περιορίστηκε οκτώ μονάδες βάσης στο 4,19%, με το spread να παραμένει ωστόσο σταθερό στις 190 μονάδες βάσης. Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, η απόδοση του 10ετούς αποκλιμακώθηκε στο 4,07% με το spread στις 178 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία κινήθηκε στο 3,63%. Ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε στα 52 εκατ.ευρώ. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News