Business & Finance Τρίτη 25/04/2023, 19:36
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σήμα αποκλιμάκωσης για τις αποδόσεις του ευρώ

Ομόλογα: Σήμα αποκλιμάκωσης για τις αποδόσεις του ευρώ

Oι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ σημείωσαν πτώση ακολουθώντας τις κινήσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων με τους επενδυτές ιδιαίτερα ανήσυχους για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης εν όψει της συνεδρίασης της ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς αποκλιμακώθηκε 12 μονάδες βάσης στο 2,37%. Η απόδοση έχει περιοριστεί 40 μονάδες βάσης από το υψηλό 12ετίας, του 2,77%, που άγγιξε στις αρχές Μαρτίου, ενώ είναι κατά 40 μονάδες βάσης υψηλότερο από το χαμηλο΄που άγγιξε από τα μέσα Μαρτίου στην κορύφωση της τραπεζικής κρίσης. 

Ο Αντουάν Μπουβέ, στρατηγικός αναλυτής της ολλανδικής ING, ανακοίνωσε ότι η αποκλιμάκωση των αποδόσεων καθοδηγήθηκε από την απότομη πτώση του πληθωρισμού παραγωγού στην Ισπανία. Ο δείκτης τιμών βιομηχανικών αγαθών στην Ισπανία υποχώρησε 1% το Μάρτιο με το μέγεθος της πτώσης να εντυπωσιάζει, σύμφωνα με τον Μπουβέ. 

Και άλλοι αναλυτές αναφέρουν ότι η πτώση των αποδόσεων έχει να κάνει εν μέρει με τη γενική απομάκρυνση του κινδύνου από τις αγορές. 

Η απόδοση του γερμανικού διετούς περιορίστηκε 12 μονάδες βάσης στο 2,83%. Ωστόσο στο τέλος της συνεδρίασης ενισχύθηκε τέσσερις μονάδες βάσης, από τη στιγμή που το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Ίζαμπελ Σνάμπελ, αναθεώρησε ανοδικά τον πήχη για μία επιτοκιακή αύξηση των 50 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας. Η ίδια δήλωσε στο Politico ότι η εξάρτηση από τα μακροοικονομικά στοιχεία σημαίνουν ότι η αύξηση των 50 μονάδων βάσης «δεν είναι εκτός τραπεζιού».

Ο συνάδελφος της Σνάμπελ, ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης Φρανσουά Βιλερουά, υιοθετεί πιο συγκρατημένο τόνο, λέγοντας ότι η όποια περαιτέρω επιτοκιακή αύξηση θα περιορίζεται στο μέγεθος. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς περιορίστηκε 10 μονάδες βάσης στο 4,27% με το spread έναντι των γερμανικών να παραμένει σταθερό στις 188 μονάδες βάσης. 

Ο οίκος Moody’s εκτιμά ότι ότι υπάρχουν κίνδυνοι ότι το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της χώρας δεν θα εφαρμοστεί πλήρως. 

Στην ελληνική αγορά κρατικών ομολόγων, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς περιορίστηκε στο 4,18%, ενώ του πενταετούς στο 3,77%. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News