Business & Finance Παρασκευή 21/04/2023, 20:00
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Άνοδος αποδόσεων αλλά συγκρατημένο εύρος διακύμανσης

Ομόλογα: Άνοδος αποδόσεων αλλά συγκρατημένο εύρος διακύμανσης

Με άνοδο αντέδρασαν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ αφότου τα τελευταία στοιχεία έδειξαν σταθερή επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, σε μία εξέλιξη που ενισχύει τα σενάρια για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε τέσσερις μονάδες βάσης στο 2,49% κλείνοντας την εβδομάδα με άνοδο έξι μονάδων βάσης. Οι ευρωπαϊκές αποδόσεις συνέχισαν την ανοδική πορεία τους, παρότι σε μικρότερο βαθμό, ακολουθώντας τις τάσεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στον απόηχο των αμερικανικών στοιχείων που έδειξαν επιτάχυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε υψηλό 11 μηνών τον Απρίλιο. 

Η μεταβλητότητα περιορίστηκε με αποτέλεσμα οι τιμές των κρατικών ομολόγων να κινηθούν σε στενό πλαίσιο διακύμανσης αυτή την εβδομάδα καθώς οι επενδυτές εμφανίζονται αρκετά συγκρατημένοι ως προς την προοπτική περαιτέρω επιτοκιακών αυξήσεων. 

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας Όλι Ρεν δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να διατηρήσει αυστηρή τη νομισματική πολιτική της προκειμένου να κρατήσει περιορισμένη τη ζήτηση. Την ίδια στιγμή, ο Αντιπρόεδρος Λουί ντε Γκίντος ανέφερε ότι η ΕΚΤ δεν πρόκειται να δώσει κατεύθυνση στις αγορές για την πορεία της νομισματικής πολιτικής της λαμβάνοντας υπόψη την αβεβαιότητα ως προς τις προοπτικές της οικονομίας και του πληθωρισμού. 

«Μπορεί ο βασικός πληθωρισμός να υποχωρήσει σημαντικά τον Απρίλιο, όμως τα σημάδια εξακολουθούν να είναι αμφιλεγόμενα. Θα χρειαστούμε σαφείς ενδείξεις ότι ο δομικός πληθωρισμός έχει φθάσει στην κορύφωσή του για να πεισθούμε για τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ», αναφέρει ο Ruben Segura-Cayuela, οικονομολόγος της BofA.

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ενισχύθηκε πέντε μονάδες βάσης στο 4,36% με το spread έναντι των γερμανικών στις 186 μονάδες βάσης. Αναλυτές εκτιμούν ότι η αξιολόγηση του S&P για τα ιταλικά κρατικά ομόλογα δεν πρόκειται να σημάνει κάποια αλλαγή. 

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθηκε στο 4,29% με το spread στις 181 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία κινήθηκε στο 3,87% με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ στα 56 εκατ.ευρώ. 

Η διαφορά απόδοσης μεταξύ των γερμανικών και γαλλικών 10ετών παρέμεινε σχεδόν σταθερή, παρά τις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες κατά του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για το συνταξιοδοτικό του πρόγραμμα. Σήμερα διαμορφώθηκε στις 50 μονάδες βάσης, αφού όμως ξεπέρασε τις 60 μονάδες βάσης στα μέσα Μαρτίου. 

 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News