Business & Finance Τετάρτη 19/04/2023, 20:00
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Στο υψηλότερο επίπεδο άνω του μηνός οι αποδόσεις του ευρώ

Ομόλογα: Στο υψηλότερο επίπεδο άνω του μηνός οι αποδόσεις του ευρώ

Στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια μεγαλύτερη του μηνός εκτινάχθηκαν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, με τους επενδυτές να προετοιμάζονται για περαιτέρω επιτοκιακές αυξήσεις, καθώς οι ανησυχίες για το χρηματοπιστωτικό σύστημα φθίνουν και οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής απευθύνουν έκκληση για πιο αυστηρή νομισματική πολιτική.   

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, δήλωσε ότι εάν το μακροοικονομικό σενάριο της κεντρικής τράπεζας επαληθευτεί, τότε θα πρέπει να αυξηθούν περαιτέρω τα επιτόκια.

Οι αγορές προεξοφλούν τώρα πλήρως μία επιτοκιακή αύξηση των 25 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση του Μαίου, ενώ αφήνουν και μία πιθανότητα 40% για μία αύξηση των 50 μονάδων βάσης. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο από τις 10 Μαρτίου το 2,54%, ενώ στη διετία αυξήθηκε οκτώ μονάδες βάσης στο 2,96%, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τις 15 Μαρτίου. 

Ο αναλυτής της Danske Bank, Jens Peter Sorensen, ανέφερε ότι υπάρχουν περαιτέρω σημάδια σταθεροποίησης στον τραπεζικό κλάδο από τη στιγμή που η Sumitomo Mitsui Financial Group ;έγινε η πρώτη μεγάλη τράπεζα που εξέδωσε χρέος στην κατηγορία του AT1 μετά τις ζημίες που υπέστησαν τα αντίστοιχα ομόλογα στην εξαγορά της Credit Suisse. 

H Goldman Sachs αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για τις επιτοκιακές αυξήσεις της ΕΚΤ στο 3,75% από 3,5% που είχε προβλέψει νωρίτερα, λαμβάνοντας υπόψη την υποχώρηση των τραπεζικών πιέσεων, τις ισχυρές ενδείξεις για τον πληθωρισμό και τα επιθετικά σχόλια της ΕΚΤ. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς έφθασε ενδοσυνεδρικά έως το 4,40% για να κλείσει όμως στο 4,30%. Στη γειτονική Ιταλία, η 10ετία είδε την απόδοσή της να εκτινάσσεται στο 4,35% με άνοδο επτά μονάδων βάσης με το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών στις 183 μονάδες βάσης.

Εκτός Ευρωζώνης, η απόδοση του βρετανικού 10ετούς ενισχύθηκε 11 μονάδες βάσης στο 3,85% από τη στιγμή που ο πληθωρισμός υποχώρησε λιγότερο του αναμενομένου το Μάρτιο, γεγονός που θα ωθήσει τελικά την Τράπεζα της Αγγλίας σε νέα αύξηση των επιτοκίων.  

 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News