Business & Finance Πέμπτη 20/04/2023, 19:52
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Τα νέα στοιχεία έφεραν αποκλιμάκωση στις αποδόσεις του ευρώ

Ομόλογα: Τα νέα στοιχεία έφεραν αποκλιμάκωση στις αποδόσεις του ευρώ

Σε αποκλιμάκωση γύρισαν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, αφού στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση άγγιξαν το υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια μηνός. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς περιορίστηκε πέντε μονάδες βάσης, στο 2,45%, αφού όμως στη συνεδρίαση της Τετάρτης είχε φθάσει έως το 2,54% που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τις 10 Μαρτίου, αφότου ο πληθωρισμός στη Βρετανία διαμορφώθηκε σε επίπεδα υψηλότερα του αναμενομένου και οι κεντρικοί τραπεζίτες υιοθετούν πιο αυστηρή στάση απέναντι στον πληθωρισμό. Η απόδοση του γερμανικού διετούς περιορίστηκε 5,5 μονάδες βάσης στο 2,90%.

Η άνοδος των επιτοκίων από την ΕΚΤ σε υπερβολικά υψηλό επίπεδο είναι το ίδιο ριψοκίνδυνη όσο και να μην αυξηθεί αρκετά, είπε σήμερα ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας, Ιγνάσιο Βίσκο, ο οποίος επέκρινε ορισμένους από τους συναδέλφους του που ζητούν συνέχιση των επιτοκιακών αυξήσεων.

Τα σημερινά στοιχεία για τις τιμές παραγωγού στη Γερμανία έδειξαν απότομη αποκλιμάκωση, περισσότερο του αναμενομένου, στο 7,5% σε ετήσια βάση το Μάρτιο. Την ίδια στιγμή, ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης υποχώρησε περισσότερο του αναμενομένου για τον ίδιο μήνα. «Τα στοιχεία αυτά συνηγορούν υπέρ της άποψης για μία πιο ήπια προσέγγιση από την ΕΚΤ», αναφέρει αναλυτής αναφερόμενος στους αξιωματούχους της ΕΚΤ που εμφανίζονται περισσότερο επιφυλακτικοί σε περαιτέρω επιτοκιακές αυξήσεις. 

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς υποχώρησε 4,5 μονάδες βάσης στο 4,32% αφού όμως αρχικά είχε αγγίξει το υψηλότερο επίπεδο από τις 9 Μαρτίου στο 4,37%. Το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών περιορίστηκε στις 185 μονάδες βάσης. 

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση στη 10ετία περιορίστηκε ελαφρώς στο 4,29% με το spread στις 183 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία κινήθηκε στο 3,86%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε στα 28 εκατ.ευρώ. 

Η ΕΚΤ αναμένεται να δημοσιοποιήσει την επόμενη εβδομάδα τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση, τα οποία θα δώσουν στους επενδυτές περισσότερες ενδείξεις για το κλίμα που επικρατεί στους κόλπους της κεντρικής τράπεζας.  

 

 

moneyreview.gr

 
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News