Business & Finance Τρίτη 23/05/2023, 20:19
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Μικρή ανοδική διόρθωση για τις αποδόσεις των ελληνικών

Ομόλογα: Μικρή ανοδική διόρθωση για τις αποδόσεις των ελληνικών

Ανοδικά κινήθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ καθώς οι επενδυτές ανεβάζουν τον πήχη των προσδοκιών όσον αφορά στις μελλοντικές επιτοκιακές αυξήσεις, αποφεύγοντας ωστόσο τα μεγάλα ανοίγματα εν αναμονή της έκβασης των διαπραγματεύσεων για την αύξηση του ορίου του αμερικανικού χρέους. 

Επίσης, τα τελευταία στοιχεία στην Ευρωζώνη έδειξαν ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα (μεταποίηση και υπηρεσίες) παραμένει μεν ανθεκτική το Μάιο, όμως επιβραδύνθηκε περισσότερο του αναμενομένου, χωρίς να προσφέρουν σημαντική κατεύθυνση στην αγορά. 

Υπό αυτές τις συνθήκες, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε δύο μονάδες βάσης στο 2,47%. Οι αγορές χρήματος έχουν προεξοφλήσει δύο ακόμη επιτοκιακές αυξήσεις από την ΕΚΤ της τάξης των 25 μονάδων βάσης. Για την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι traders αναμένουν παύση των επιτοκιακών αυξήσεων από την Φέντεραλ Ριζέρβ τον Ιούνιο. 

Ωστόσο, αξιωματούχοι της Fed, μεταξύ των οποίων οι διοικητές της περιφερειακής κεντρικής τράπεζας του Σεντ Λούις Τζέιμς Μπούλαρντ και του Σαν Φρανσίσκο Μέρι Ντέιλι, άφησαν να εννοηθεί ότι επίκεινται περισσότερες επιτοκιακές αυξήσεις από τον επόμενο μήνα, ασκώντας ανοδικές πιέσεις στις αποδόσεις των ομολόγων.    

«Το βασικό μας σενάριο είναι μία παύση των επιτοκιακών αυξήσεων, όμως δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το γεγονός ότι η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει τις επιτοκιακές αυξήσεις. Μία τέτοια κίνηση θα μπορούσε να επηρεάσει τα στοιχήματα και για επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ», σύμφωνα με τον Μασιμιλιάνο Μάξια, στρατηγικό αναλυτή της Allianz Global Investors.

Όσον αφορά στα ελληνικά κρατικά ομόλογα, συγχρονίστηκαν σήμερα με τις υπόλοιπες αγορές κρατικών ομολόγων του ευρώ, μετά την υπεραπόδοση που εμφάνισαν στη συνεδρίαση της Δευτέρας στον απόηχο του εκλογικού αποτελέσματος της Κυριακής.    

Η απόδοση του 10ετούς διόρθωσε οριακά ανοδικά στο 3,86%, ενώ του πενταετούς στο 3,41%. Το spread παρέμεινε ωστόσο στα ίδια χαμηλά επίπεδα – στα χαμηλότερα από το Νοέμβριο του 2021 – στις 139 μονάδες βάσης. Ωστόσο, ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε στα 22 εκατ.ευρώ. 

Στη γειτονική Ιταλία, η απόδοση του 10ετούς ενισχύθηκε τρεις μονάδες βάσης, στο 4,33% με το spread στις 185 μονάδες βάσης. 

 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News