Business & Finance Παρασκευή 26/05/2023, 20:51
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Ελαφρά άνοδο των αποδόσεων μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ

Ομόλογα: Ελαφρά άνοδο των αποδόσεων μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ

Ελαφρά άνοδο παρουσίασαν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ στη σημερινή συνεδρίαση, από τη στιγμή που τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι ο δείκτης ατομικής κατανάλωσης στις ΗΠΑ, τον οποίο παρακολουθεί στενά η Φέντεραλ Ριζέρβ για την πορεία του πληθωρισμού, αυξήθηκε τον Απρίλιο, γεγονός που αυξάνει την προοπτική αύξησης των επιτοκίων από την Φέντεραλ Ριζέρβ. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς, ενισχύθηκε πέντε μονάδες βάσης, στο 2,53%, στη συνεδρίαση, ενώ σε εβδομαδιαία βάση κατέγραψε άνοδο 11 μονάδων βάσης. Ο δείκτης ατομικής κατανάλωσης στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε στο 4,4% τον Απρίλιο σε ετήσια βάση από 4,2% του Μαρτίου, ενώ αύξηση παρουσίασε και ο δείκτης που παρακολουθεί το δομικό πληθωρισμό. Τα υψηλότερα του αναμενομένου στοιχεία για τον πληθωρισμό βάζει ξανά στο τραπέζι το σενάριο μίας αύξησης των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Ιουνίου και Ιουλίου από την Φέντεραλ Ριζέρβ. 

Αντίστοιχη άνοδο σημείωσε και η απόδοση του διετούς, που είναι πιο ευαίσθητο στις επιτοκιακές αυξήσεις, διαμορφούμενη στο 2,96%, ενώ σε εβδομαδιαία βάση ενισχύθηκε περίπου 20 μονάδες βάσης. Πολύ μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η απόδοση του αμερικανικού διετούς που έφθασε στο 4,58% με άνοδο επτά μονάδων βάσης. 

«Οι αγορές ομολόγων εξακολουθούν να βρίσκονται σε διαδικασία επαναπροσδιορισμού απέναντι στις προσδοκίες για τις μελλοντικές κινήσεις των κεντρικών τραπεζών», αναφέρει ο Μασιμιλιάνο Μάξια, στρατηγικός αναλυτής της Allianz Global Investors. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς αυξήθηκε επτά μονάδες βάσης στο 4,41% με το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών στις 187 μονάδες βάσης. 

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, η απόδοση του 10ετούς «τσίμπησε» ελαφρώς στο 3,88%, ανεβαίνοντας και πάνω από το 3,9% ενδοσυνεδριακά, με το spread να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα στις 137 μονάδες βάσης, ενώ στο πενταετές το κόστος δανεισμού ανέβηκε στο 3,47%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ήταν αυξημένος στα 146 εκατ.ευρώ. 

 

moneyreview.gr

   

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News