Business & Finance Παρασκευή 2/06/2023, 20:11
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Ελαφρά άνοδο των αποδόσεων μετά τα στοιχεία στις ΗΠΑ για την αγορά εργασίας

Ομόλογα: Ελαφρά άνοδο των αποδόσεων μετά τα στοιχεία στις ΗΠΑ για την αγορά εργασίας

Ελαφρά άνοδο σημείωσαν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ στη σημερινή συνεδρίαση, από τη στιγμή που τα στοιχεία στις ΗΠΑ έδειξαν ότι η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή. Σε εβδομαδιαία βάση ωστόσο παρουσίασαν απότομη πτώση.

Στην αμερικανική οικονομία δημιουργήθηκαν το Μάιο 339.000 θέσεις εργασίας από τις 294.000 του Απριλίου, ξεπερνώντας κατά πολύ τις 190.000 που είχαν προβλέψει αναλυτές. Τα στοιχεία αυτά αναζωπύρωσαν τις συζητήσεις ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα προχωρήσει στη συνεδρίαση του Ιουνίου σε νέα επιτοκιακή αύξηση, γεγονός που ανέβασε ελαφρώς τις αποδόσεις.  

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε πέντε μονάδες βάσης, στο 2,30%, στη συνεδρίαση, όμως σε εβδομαδιαία βάση γνώρισε τη μεγαλύτερη πτώση από τα μέσα Μαρτίου, της τάξης των 24 μονάδων βάσης. 

Οι αποδόσεις έχουν υποχωρήσει επί τέσσερις συναπτές συνεδριάσεις από τη Δευτέρα έως την Πέμπτη, καθώς τα στοιχεία για τον πληθωρισμό έδειξαν μεγαλύτερη του αναμενομένου αποκλιμάκωσητο Μάιο, μειώνοντας τις πιέσεις προς την ΕΚΤ να συνεχίσει τις επιτοκιακές αυξήσεις. 

Η απόδοση του γερμανικού διετούς ενισχύθηκε κατά εννέα μονάδες βάσης στο 2,82% αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τον πληθωρισμό. Σε εβδομαδιαία βάση, αποκλιμακώθηκε κατά 15 μονάδες βάσης. Σύμφωνα με τις αγορές παραγώγων, οι συναλλασσόμενοι αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, ανεβάζοντας το βασικό επιτόκιο στο 3,75%. 

Στην ιταλική αγορά, η απόδοση του 10ετούς ενισχύθηκε αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για να αλλάξει όμως κατεύθυνση λίγο αργότερα και να κλείσει τελικά με πτώση μίας μονάδας βάσης στο 3,99%. Το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικοκύ υποχώρησε σε χαμηλό εξαμήνου στις 168 μονάδες βάσης, σε μία ψήφο εμπιστοσύνης των επενδυτών απέναντι στην Ιταλία. 

Στην ελληνική 10ετία, το κόστος δανεισμού έκλεισε στο 3,62%, ενώ στην πενταετία στο 3,26%. 

 
 
moneyreview.gr
 
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News