Business & Finance Τρίτη 6/06/2023, 20:10
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Στο 3,73% υποχώρησε η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

Ομόλογα: Στο 3,73% υποχώρησε η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

Οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ υποχώρησαν στη σημερινή συνεδρίαση, από τη στιγμή που έρευνα της ΕΚΤ έδειξε ότι οι καταναλωτές στην Ευρωζώνη έχουν περιορίσει τις προσδοκίες τους για τον πληθωρισμό, όμως η καθοδική αυτή τάση δεν κατάφερε να διατηρηθεί έως το τέλος της συνεδρίασης.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς έκλεισε στο 2,38%, αφού όμως νωρίτερα είχε υποχωρήσει στο 2,30%, καθώς η έρευνα της ΕΚΤ έδειξε ότι οι πληθωριστικές προσδοκίες στην Ευρωζώνη για τους επόμενους 12 μήνες μειώθηκαν στο 4,1% τον Απρίλιο από το 5% του Μαρτίου, ενώ σε ορίζοντα τριετίας περιορίστηκαν στο 2,5% από το 2,9%. 

Τα στοιχεία αυτά θα μπορούσαν να δώσουν μία ανάσα στην ΕΚΤ, η οποία έχει αυξήσει τα επιτόκιά της με επιθετικό ρυθμό προκειμένου να τιθασεύσει τον πληθωρισμό. Αντίστοιχα και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ προσέφεραν κάποιες ενδείξεις αισιοδοξίας ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ μπορεί να κάνει μία παύση στις επιτοκιακές αυξήσεις. 

Η απόδοση του γερμανικού διετούς περιορίστηκε αρχικά περισσότερο από οκτώ μονάδες βάσης, στο 2,85%, για να κλείσει όμως στο 2,91%. 

Σε μία ακόμη ένδειξη ότι η ΕΚΤ μπορεί να μην απέχει και πολύ από το τέλος του σημερινού κύκλου σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής, οι βιομηχανικές παραγγελίες παρουσίασαν απρόσμενη πτώση στη Γερμανία τον Απρίλιο, ενώ το «γεράκι» της νομισματικής πολιτικής ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης Κλάας Νοτ ανέφερε ότι η νομισματική πολιτική έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση των ελληνικών κρατικών ομολόγων παρουσίασαν σημαντική αποκλιμάκωση με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ να διαορφώνεται στα 98 εκατ.ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθηκε στο 3,73% με το spread στις 134 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία κινήθηκε στο 3,28%. 

Ο οίκος Fitch θα αναθεωρήσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας την Παρασκευή. Η Citi προβλέπει ότι το spread μεταξύ ελληνικών και γερμανικών 10ετών θα περιοριστεί κατά 10 μονάδες βάσης σε περίπτωση που αλλάξει την προοπτική σε θετική και κατά 20 έως 25 μονάδες βάσης σε περίπτωση που αλλάξει την αξιολόγησή της στην επενδυτική βαθμίδα.

Στη γειτονική Ιταλία ωστόσο, οι αποδόσεις αυξήθηκαν σημαντικά, κατά 14 μονάδες βάσης, στο 4,19% με το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών να διευρύνεται στις 178 μονάδες βάσης.

Στη συνεδρίαση της Δευτέρας, το spread των ιταλικών υποχώρησε προς στιγμή στις 160 μονάδες βάσης, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2022.  

 

moneyreview.gr

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News