Business & Finance Σάββατο 27/05/2023, 07:45
ΑΓΟΡΕΣ

Τεχνολογία: Η ίδια η αγορά μετοχών δίνει απάντηση σε όλα

Τεχνολογία: Η ίδια η αγορά μετοχών δίνει απάντηση σε όλα

Σπάνια υπάρχει ένα ράλι μετοχών καθοδηγούμενο από την τεχνολογία που έχει τόσο ισχυρά θεμέλια. Τώρα, με την τεράστια μανία για τεχνητή νοημοσύνη να στηρίζει την αγορά από μόνη της, κάθε άλλη αντίθετη άποψη δεν έχει θέση.

Ωστόσο, πολλοί είναι αυτοί που προειδοποιούν ότι η κατάσταση είναι γεμάτη κινδύνους: τι θα συμβεί στην αγορά όταν τελειώσει ο κύκλος φρενίτιδας γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη; Ο Peter Tchir, επικεφαλής μακροστρατηγικής στην Academy Securities, το βλέπει διαφορετικά. Το να επικεντρώνεσαι σε λίγα μόνο «βαριά ονόματα» σημαίνει απλώς ότι οι επενδυτές «είναι ορθολογικά επιλεκτικοί».

Με σημείο αναφοράς την αύξηση της κεφαλαιοποίησης της Nvidia κατά 190 δισ.δολάρια, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq 100 ενισχύθηκε για πέμπτη διαδοχική εβδομάδα με κέρδη 3,6%, υποσκελίζοντας άλλους δείκτες παρά τις ανησυχίες για τα αυξανόμενα επιτόκια και πιθανή ύφεση.  

Market Breadth Has Never Been This Narrow | Equal-weighted S&P 500 trails its cap-weighted version by most on record
 
 

Χάρη στις εντυπωσιακές προβλέψεις της Nvidia για τις πωλήσεις της, οι επτά μεγαλύτερες μετοχές του τεχνολογικού κλάδου – συμπεριλαμβανομένων των Microsoft, Alphabet, Amazon.com, Meta Platforms και Tesla – προσέθεσαν 454 δισ.δολάρια στη κεφαλαιοποίησή τους σε πέντε συνεδριάσεις, ωθώντας το δείκτη S&P 500 σε δεύτερη διαδοχική εβδομάδα κερδών. 

Με άνοδο 43% από τον Ιανουάριο, οι μετοχές των Επτά Μεγάλων της τεχνολογίας διαπραγματεύονται σε επίπεδα πέντε φορές υψηλότερα του S&P 500. Oι αποτιμήσεις φαίνονται υπερβολικές με πολλαπλάσια τιμής/κέρδους 35, που σημαίνει 80% υψηλότερα από αυτά της αγοράς. 

«Υπάρχουν καλές εταιρείες, οι οποίες δεν πρόκειται να πτωχεύσουν. Όμως οι επενδυτές αρχίζουν να πληρώνουν εξωφρενικές τιμές γι΄αυτές», αναφέρει ο Michael Mullaney, διευθυντής του τμήματος διεθνών ερευνών της Boston Partners. 

Stock Market Is Bifurcated in 2023 | Big tech lifts S&P 500, leaving other shares far behind
 
 

Οι προειδοποιήσεις ότι αυτό το είδος συγκεντρωτισμού θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάρρευση ολόκληρη την αγορά είναι κάτι πολύ συνηθισμένο. Η τελευταία προήλθε από το στρατηγικό αναλυτή της Morgan Stanley, Mike Wilson, ο οποίος ισχυρίζεται ότι αυτή η άνοδος της αγοράς δεν είναι βιώσιμη. 

Ενώ η απόλυτη κυριαρχία της τεχνολογίας στα τέλη της δεκαετίας του 1990 οδήγησε στην κατάρρευση του dot-com, υπήρξαν 15 χρόνια στη διάρκεια των τριών τελευταίων δεκαετιών όταν ο S&P 500 ακολούθησε την ευφορία του τεχνολογικού κλάδου. Και σε αυτά τα χρόνια, μόνο σε τρεις περιπτώσεις ακολούθησαν απώλειες 12 μήνες αργότερα. Το 1998, όταν η διαφορά ανάμεσα στις δύο πλευρές διευρύνθηκε στο 16%, οι μετοχές συνέχισαν να παρουσιάζουν ράλι για ακόμη ένα έτος. 

Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει κανένας προφανής λόγος να περιμένουμε από μία συγκεκριμένη αγορά να σημάνει επικείμενη καταστροφή. Αντίθετα, πρόκειται συνήθως για ένα επιδεινούμενο θεμελιώδες σκηνικό που αλλάζει το ρεύμα και όταν συμβαίνει αυτό, ακόμη και οι πιο εύρωστες εταιρείες δεν μπορούν να αντέξουν.

Ενώ ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός και η συνεχιζόμενη περιοριστική νομισματική πολιτική υποδηλώνουν ότι η αγορά είναι πιθανό να υποχωρήσει από τα πρόσφατα υψηλά τους επόμενους μήνες, αναμένει ότι αυτοί οι τεχνολογικοί γίγαντες θα παραμείνουν ασφαλή καταφύγια για τους προβληματικούς επενδυτές.

«Οι επενδυτές έλκονται από τα επτά ονόματα γιατί τα αποκαλούμε σίγουρη ανάπτυξη. Δεν πιστεύω ότι μας λείπει τίποτα από την αγορά. Είναι απλά εκπληκτικό αυτό που συμβαίνει κάτω από την επιφάνεια. Και αν η τεχνητή νοημοσύνη είναι αυτό που όλοι πιστεύουμε ότι θα είναι, θα υπάρξουν πολλές ευκαιρίες πέρα από τη Nvidia», αναφέρει ο Bill Harnisch, επικεφαλής επενδύσεων στην Peconic Partner.

relates to AI Is Becoming the Stock Market’s Answer to Everything
Source: Goldman Sachs. Hedge funds’ net exposure to tech megacaps
 

Για όλους τους επενδυτές – από τους παθητικούς αγοραστές και τους κατόχους έως τα hedge funds, το τεράστιο κέρδος των Επτά Τεχνολογικών είναι μία πορεία προς τον πλούτο. Τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου αύξησαν τις συμμετοχές τους στο 16% της συνολικής καθαρής έκθεσής τους σε μία μετοχή, από 9,7% στην αρχή του έτους, σύμφωνα με στοιχεία της Goldman Sachs.

Κατά κάποιο τρόπο, το άγχος για την άνοδο της τεχνολογίας αντανακλά την επικρατούσα απαισιοδοξία μεταξύ των επενδυτών που συνεχίζουν να αναζητούν πράγματα για να μην εμπιστεύονται το ράλι των μετοχών. Ωστόσο, παρά τις όλες τις παγίδες που βρίσκονται μπροστά στην αγορά – ύφεση, πτώση κερδών, επιθετική Federal Reserve – οι μετοχές αντιστέκονται στο να υποχωρήσουν. Αυτό οφείλεται εν μέρει επειδή η πολύ πτωτική στάση αφήνει την αγορά επιρρεπή σε πιο ανοδική πορεία.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από το Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Risk off σε ένα μήνα – Πότε θα σκάσει η φούσκα της τεχνητής νοημοσύνης

BofA: Η τεχνητή νοημοσύνη είναι «baby φούσκα» – Πώς συγκρίνεται με τις μεγάλες φούσκες

BofA: Η ύφεση στις ΗΠΑ θα χαλάσει το πάρτι της τεχνολογίας στις αγορές

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News