Business & Finance Παρασκευή 12/05/2023, 17:34
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

BofA: Η ύφεση στις ΗΠΑ θα χαλάσει το πάρτι της τεχνολογίας στις αγορές

BofA: Η ύφεση στις ΗΠΑ θα χαλάσει το πάρτι της τεχνολογίας στις αγορές

Η ύφεση της αμερικανικής οικονομίας θα χαλάσει το «πάρτι» των τεχνολογικών μετοχών, την ώρα που άρχιζαν να προσελκύουν σημαντικές εισροές επενδυτικών κεφαλαίων, προειδοποιεί η Bank of America.  Σύμφωνα με τον αμερικανικό επενδυτικό οίκο, η ύφεση θα πλήξει τα εταιρικά ομόλογα και τις τεχνολογικές μετοχές όπως ακριβώς έγινε και το 2008.

Και αυτόν, την ώρα που οι επενδυτές έριξαν 3,8 δισ. δολάρια στις τεχνολογικές μετοχές την εβδομάδα που έληξε στις 10 Μαΐου, στις μεγαλύτερες εισροές από τον Δεκέμβριο του 2021.

Στον αντίποδα, στον χρηματοοικονομικό κλάδο σημειώθηκαν εκροές 2,1 δισ. δολαρίων, οι μεγαλύτερες από τον Μάιο του 2022, εν μέσω της αναταραχής που πλήττει τις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ.

BofA: Η ύφεση στις ΗΠΑ θα χαλάσει το πάρτι της τεχνολογίας στις αγορές-1

Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq 100 έχει ενισχυθεί κατά 22% από τις αρχές του έτους, καθώς οι επενδυτές ποντάρουν ότι  η Federal Reserve θα αρχίσει σύντομα να μειώνει τα επιτόκια, περιορίζοντας τις πιέσεις σε έναν κλάδο που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στο κόστος δανεισμού.

Και παρότι τα εταιρικά κέρδη του τεχνολογικού κλάδου αναμένεται να μειωθούν σε σχέση με πέρυσι, οι traders περιμένουν ανάκαμψη για το 2024, σημειώνει το Bloomberg.

Οι αναλυτές της BofA, που είχαν προβλέψει εύστοχα πέρυσι ότι οι φόβοι της ύφεσης θα πυροδοτήσουν μαζική έξοδο από τις μετοχές, προειδοποιούν τώρα ότι η Fed δεν θα σταματήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων.

BofA: Η ύφεση στις ΗΠΑ θα χαλάσει το πάρτι της τεχνολογίας στις αγορές-2

Όπως εξηγεί, πρέπει κανείς να πάει πίσω στη δεκαετία του 1950 για να δει τόσο χαμηλό ποσοστό ανεργίας (3,4%) στις ΗΠΑ αλλά και ταυτόχρονα τόσο χαμηλή δημοτικότητα του Αμερικανού προέδρου (37%). Ο μοναδικός μακροοικονομικός λόγος για αυτή τη δυσαρέσκεια των Αμερικανών είναι ο πληθωρισμός, πιστεύει η BofA. Για αυτό και σημειώνει πως ίσως να μην είναι καλή ιδέα για τη Fed να σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων όταν ο πληθωρισμός είναι στο 5%. Επομένως, ο μεγάλος κίνδυνος του Ιουνίου ενδεχομένως να μην είναι το όριο χρέους, αλλά άλλος ένας μήνας όπου τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας και τον πληθωρισμό θα δικαιολογούν και άλλη αύξηση των επιτοκίων.

Πάντως, η BofA σημειώνει ότι εάν τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ είναι αρνητικά, αυτό θα είναι μια ένδειξη ότι οι επενδυτές πρέπει να αγοράσουν κυκλικές μετοχές, στις οποίες συγκαταλέγεται και ο τεχνολογικός κλάδος.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Υποβαθμίζει τις ευρωπαϊκές μετοχές η JP Morgan – Τι προτιμά

Marko Kolanovic (JP Morgan): Τα χειρότερα δεν πέρασαν – Η μεγάλη παρεξήγηση με τις μειώσεις επιτοκίων

JP Morgan: Στροφή σε χρυσό και τεχνολογία – Τι είναι το «long duration» trade

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News