Business & Finance Δευτέρα 22/05/2023, 21:51
ΑΓΟΡΕΣ

S&P 500: Οι πρώτες 100 ημέρες οδηγός για την υπόλοιπη διάρκεια του έτους

S&P 500: Οι πρώτες 100 ημέρες οδηγός για την υπόλοιπη διάρκεια του έτους

Εάν ο δείκτης S&P 500 της Wall Street παρουσιάσει ισχυρές επιδόσεις στις πρώτες 100 ημέρες του έτους, τότε αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική άνοδο στην υπόλοιπη διάρκεια του έτους, εάν η ιστορία είναι οδηγός. Το 2023 αναμένεται να ακολουθήσει αυτό το μοτίβο.

Κέρδη της τάξης του 8% στη διάρκεια αυτής της αρχικής περιόδου θα μπορούσε να φέρει κατά μέσο όρο ετήσια άνοδο 25% για το συγκεκριμένο χρηματιστηριακό δείκτη, σύμφωνα με στοιχεία από το 1950. Ο S&P 500 παρουσιάζει από τις αρχές του έτους έως σήμερα άνοδο 9,2%, με ελάχιστες μόλις ημέρες να απομένουν για να περάσει αυτό το ορόσημο.  

Ισχυρές επιδόσεις τις πρώτες 100 ημέρες σημαίνουν ετήσια κέρδη για τις αμερικανικές μετοχές

Η μέση ετήσια επίδοση του δείκτη S&P 500 είναι της τάξης του 25% μετά από μία δυναμική εκκίνηση

Source: Bloomberg

 

Πολύ περισσότερο, μόνο τρεις φορές στη διάρκεια των τελευταίων 70 ετών ο δείκτης έκλεισε το έτος με χαμηλότερα κέρδη από αυτά που κατέγραψε τις πρώτες 100 συνεδριάσεις. 

«Το κατώτατο σημείο της απαισιοδοξίας έχει πλέον παρέλθει από τη στιγμή που οι ανησυχίες για την ύφεση έχουν αρχίσει να απομακρύνονται», λέει ο πρόεδρος της Great Hill Capital, Thomas Hayes. Επισημαίνει τη χαμηλή μόχλευση και τη χαμηλή ανάληψη κινδύνων μεταξύ των παραγόντων που υποδηλώνουν ότι οι αγορές δεν βρίσκονται πλέον σε αυτό το σημείο.

Η BofA αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για το δείκτη S&P 500 για το τέλος του έτους στις 4.300 μονάδες, σύμφωνα με τον στρατηγικό αναλυτή Savita Subramanian, ο οποίος υποστηρίζει ότι η συνολική αποτίμηση της αγοράς υποδηλώνει μία απόδοση κατ΄έτος 7% έως 8% για την επόμενη δεκαετία. 

Βεβαίως οι κίνδυνοι εξακολουθούν να υφίστανται, καθώς ο κύκλος του πληθωρισμού και των επιτοκίων δεν έχουν πλήρως ολοκληρωθεί και το αδιέξοδο για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους θα μπορούσε να εκτροχιάσει τις προοπτικές για την αμερικανική οικονομία. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Στάση αναμονής για χρέος και επιτόκια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News