Business & Finance Σάββατο 13/08/2022, 10:11
ΑΓΟΡΕΣ

Μάικλ Μπέρι: Οι «εθιστικές» καταναλωτικές δαπάνες θα φέρουν μεγάλα προβλήματα

Μάικλ Μπέρι: Οι «εθιστικές» καταναλωτικές δαπάνες θα φέρουν μεγάλα προβλήματα

H καταναλωτική συμπεριφορά και οι καταναλωτές δαπάνες περισσότερα προβλήματα θα μπορούσαν να φέρουν στο μέλλον, προειδοποιεί ο Μάικλ Μπέρι, γνωστός ως Mr Short, ο οποίος έγινε διάσημος από την ταινία «Το μεγάλο σορτάρισμα» και ο οποίος προέβλεψε την χρηματοοικονομιή κρίση του 2008. 

«Τα χρήματα από το ελικόπτερο που δόθηκαν κατά την κρίση της πανδημίας – αναφερόμενος στα άνευ προηγουμένου μέτρα στήριξης στη διάρκεια της κρίσης του Covid – παρακίνησαν τους καταναλωτές να αγοράσουν περισσότερο, με αποτέλεσμα να μην αποταμιεύσουν όσα χρήματα τους ήταν απαραίτητα», αναφέρει ο Μπέρι σε tweet του. Τελειώνει δε την ανάρτησή του με την εξής φράση: «έρχεται χειμώνας». 

Όπως συμβαίνει και με τα περισσότερα tweet του, η ερμηνεία του δεν είναι απόλυτα σαφής, όμως το πιθανότερο είναι ότι ο γνωστός αναλυτής προειδοποιεί τους Αμερικανούς ότι έχουν εκτεθεί υπερβολικά σε δαπάνες, την ώρα που ο πληθωρισμός εξακολουθεί να συνθλίβει την αγοραστική τους δύναμη και να ασκεί πιέσεις στην οικονομία. 

Αναφερόμενος στο Nasdaq σε άλλη δήλωσή του την Πέμπτη, είπε ότι το ράλι 20% του δείκτη υψηλής τεχνολογίας από το χαμηλό του Ιουνίου δεν σημαίνει ότι η bull market έχει επιστρέψει. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ο δείκτης ενισχύθηκε 20% επτά διαφορετικές χρονικές στιγμές αφού πρώτα υποχώρησε 78% αγγίζοντας χαμηλό για το 2002. Εν συνεχεία, διέγραψε το tweet, όπως άλλωστε συνηθίζει να κάνει. 

Την Παρασκευή, ακολούθησε άλλη δήλωσή του, χαρακτηρίζοντας τα κέρδη 23% του Nasdaq «ράλι σε bear market». Ανέφερε ότι μεσολάβησαν 26 ράλι σε bear market από το 1929 έως το 2000 και το 2002 με το μέσο όρο κερδών να διαμορφώνεται στο 23%. 

 

 

Διαβάστε επίσης:

Μάικλ Μπέρι: Η «ανοησία» έχει επιστρέψει στις αγορές

Επανάληψη του 2008; Ο Mr Big Short βλέπει ξανά το αεροπλάνο να πέφτει

O trader πίσω από το Μεγάλο Σορτάρισμα προειδοποιεί για τη «μητέρα όλων των κραχ»

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News