Business & Finance Δευτέρα 22/05/2023, 17:05
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Στάση αναμονής για χρέος και επιτόκια

Οι κύριοι δείκτες της Wall Street άνοιξαν με μεικτά πρόσημα τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές περιμένουν νεότερα σχετικά με τις συνομιλίες για το χρέος

Wall Street: Στάση αναμονής για χρέος και επιτόκια

Οι κύριοι δείκτες της Wall Street άνοιξαν με μεικτά πρόσημα τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές περιμένουν νεότερα σχετικά με τις συνομιλίες των νομοθετών για αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους των ΗΠΑ.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρεί κατά 0,38% στις 33.299,16 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 σημειώνει οριακή πτώση 0,03% στις 4.190,77 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq κερδίζει 0,48% στις 12.711,36 μονάδες.

Στις ΗΠΑ, οι συνομιλίες για το όριο του χρέους βρίσκονται εκ νέου σε αδιέξοδο, δέκα μέρες πριν την 1η Ιουνίου με ορατό το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων συναντώνται σήμερα για να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις τους, ενώ η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν απηύθυνε νέα προειδοποίηση της Κυριακή.

Παράλληλα, αυξάνονται οι δηλώσεις αξιωματούχων της Fed που τάσσονται υπέρ περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων, διαψεύδοντας τις ελπίδες των επενδυτών που περίμεναν μειώσεις εντός της χρονιάς. 

Ο πρόεδρος της Fed της Μινεάπολις, Neel Kashkari, θεωρεί ότι είναι πολύ κοντά οι πιθανότητες να συνεχίσει η Fed τις αυξήσεις επιτοκίων ή να σταματήσει προσωρινά, ενώ εξετάζει το outlook για τον πληθωρισμό. Μάλιστα, ο Kashkari εκτίμησε ότι η Fed ίσως αναγκαστεί να αυξήσει τα επιτόκια πάνω από το 6%. 

Επίσης, ο πρόεδρος της St. Louis Fed, Τζέιμς Μπούλαρντ δήλωσε ότι θα ήθελε να δει δύο ακόμη αυξήσεις των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης την κάθε φορά φέτος, προκειμένου να πέσει ο πληθωρισμός. Όπως είπε, προτιμά οι αυξήσεις να γίνονται νωρίτερα, αντί για αργότερα.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ο Kashkari της Fed βλέπει επιτόκια και πάνω από 6%

Wall Street: Συγκρατημένες απώλειες από την ξαφνική διακοπή των συζητήσεων για το χρέος

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News