Business & Finance Δευτέρα 15/05/2023, 11:13
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Προεκλογικά κέρδη με διεθνή ώθηση

Με άνοδο κινούνται οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ενώ κέρδη καταγράφουν και οι ευρωαγορές. Στήριξη από τος δείκτες ασφαλειών και ταξιδιών

Χρηματιστήριο Αθηνών: Προεκλογικά κέρδη με διεθνή ώθηση

Με άνοδο κινούνται οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου με το βλέμμα στραμμένο στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής, εν μέσω ανοδικής κίνησης των ευρωπαϊκών αγορών.

Στις θετικές ειδήσεις για την Ελλάδα ήρθε να προστεθεί το ρεπορτάζ των Financial Times, στο οποίο τονίζεται πως «ύστερα από πολλά χρόνια ως το προβληματικό παιδί της Ευρώπης», η χώρα σημείωσε μια από τις ισχυρότερες πορείες ανάκαμψης μετά την πανδημία, με το σχόλιο ξένων οίκων, όπως η Goldman Sachs, πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να αποδίδει καλύτερα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης φέτος και το 2024.

O Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 1.128,07 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,47% με την αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 3,81 εκατ. ευρώ.  Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Πειραιώς (+1,30%), του ΟΠΑΠ (+1,26%),των ΕΛΠΕ (+1,25%) και της ΔΕΗ (+1,09%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Ελλάκτωρ (-0,95%) και της Elvalhalcor (-0,59%). Από τους επιμέρους δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Ασφαλειών (+1,41%) και των Ταξιδιών (+1,07%). Αντιθέτως, τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-2,26%) και του Εμπορίου (-0,62%). Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 0,8%. Ανοδικά κινούνται 42 μετοχές, 20 πτωτικά και 11 παραμένουν σταθερές.

Την ίδια ώρα, κέρδη καταγράφουν οι ευρωπαϊκές μετοχές με στηρίγματα τις τράπεζες και τις εταιρείες ταξιδίου και αναψυχής. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κερδίζει 0,30% με στηρίγματα τις τράπεζες και τις εταιρείες ταξιδίου και αναψυχής, ενώ ο έτερος πανευρωπαϊκός δείκτης, Eurostoxx 50, κερδίζει 0,36%. Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX κερδίζει 0,28%, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται κατά 0,52%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει άνοδο 0,29%. Στον Νότο, ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει κέρδη 0,49%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 καταγράφει οριακές απώλειες.

Στη θετική κατεύθυνση λειτουργούν και τα στοιχεία που δείχνουν ότι οι τιμές χονδρικής στη Γερμανία υποχώρησε ελαφρά τον Απρίλιο, καταγράφοντας την πρώτη πτώση από έτος σε έτος από τον Δεκέμβριο του 2020, ενώ στη Σουηδία οι τιμές καταναλωτή υποχώρησαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Απρίλιο.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Από το junk στην επενδυτική βαθμίδα – Οι FT για τo «μεγάλο γύρισμα» της Ελλάδας

Θετικό άνοιγμα για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News