Business & Finance Παρασκευή 12/05/2023, 17:50
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Εβδομαδιαία κέρδη 1% παρά τις αναταράξεις

Το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να κρατήσει το θετικό πρόσημο παρά τις τραπεζικές απώλειες (-0,8%), εν μέσω ανοδικής κίνησης των ευρωαγορών

ΧΑ: Εβδομαδιαία κέρδη 1% παρά τις αναταράξεις

Μετά από συνεχείς εναλλαγές προσήμων πέριξ του χθεσινού κλεισίματος, το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να κρατήσει το θετικό πρόσημο παρά τις τραπεζικές απώλειες (-0,8%), εν μέσω ανοδικής κίνησης των ευρωαγορών. Η αγορά κινήθηκε σταθεροποιητικά και ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.122,75 μονάδες, σημειώνοντας οριακή άνοδο 0,03%. Σε εβδομαδιαία βάση, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε άνοδο σε ποσοστό 1,04%, από τις αρχές Μαϊου κερδίζει 3,47%, ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει κέρδη 20,75%.

Στο επίκεντρο σήμερα βρέθηκαν τα πακέτα της Κλουκίνας – Λάππας που πέρασαν στην Intracom. Πρόκειται για πακέτα 7,2 εκατ. μετοχών ή του 17,95% που πουλήθηκαν στην τιμή του 1 ευρώ ευρώ, συνολικής αξίας 7,2 εκατ. ευρώ. Ακολούθως, η Intracom εξέδωσε ανακοίνωση όπου αναφέρει ότι κατέχει το 74,2% της Κλουκίνας-Λάππας και προχωρά προχωρά σε υποχρεωτική δημόσια πρόταση για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της Κλουκίνας – Λάππας με στόχο τη συγχώνευσή της με την Intracom Properties. 

Εν τω μεταξύ, δεν προέκυψε κάποια αλλαγή για τον MSCI Greece Standard Index στην τριμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών και λογικά η μετοχή της Πειραιώς υποχωρεί καθώς οι αισιόδοξοι ανέμεναν την ένταξή της, ενώ στον MSCI Greece Small Cap Index προστέθηκαν οι Ελλάκτωρ και Autohellas. Τον MSCI Greece απαρτίζουν οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΔΕΗ, Eurobank, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Mytilineos, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Motor Oil.

Ενδοσυνεδριακά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 1.117,51 μονάδες (-0,44%) και υψηλότερη τιμή στις 1.127,27 μονάδες (+0,43%). Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 79,10 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 24.439.629 μετοχές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 0,11%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,41%. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Ελλάκτωρ (+2,69%), της Μυτιληναίος (+2,61%), της Autohellas (+1,67%) και της Quest Συμμετοχών (+1,54%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Eurobank (-2,66%), των ΕΛΠΕ (-2,17%), του ΟΠΑΠ (-1,92%) και του ΟΛΠ (-1,86%). Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες των Βιομηχανικών Προϊόντων (+2,22%) και των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (+1,56%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες των Ταξιδιών (-1,72%) και του Πετρελαίου (-1,45%).

Παράλληλα, μια ακόμα θετική έκθεση για την ελληνική οικονομία ήρθε σήμερα, αυτή τη φορά από την ING, η οποία αναβαθμίζει τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2023, τοποθετώντας τον πήχυ στο 1,7%, από 1,1% προηγουμένως. Πρόκειται για τη δεύτερη αναβάθμιση σε διάστημα δύο μηνών, η οποία ωστόσο γίνεται με φόντο την εκτίμηση του επενδυτικού οίκου ότι βρισκόμαστε σε μία «πολυκρίση», το επίκεντρο της οποίας μετατοπίζεται τώρα από την Ευρώπη, στις ΗΠΑ.

Εξάλλου, κάτω από το ψυχολογικό όριο του 4% υποχώρησε σήμερα μετά από περίπου έξι μήνες η απόδοση του Ελληνικού 10ετούς ομολόγου. Η άνοδος στις τιμές των ελληνικών ομολόγων μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές, την ίδια στιγμή μάλιστα που οι τιμές των περισσοτέρων Ευρωπαϊκών ομολόγων υποχωρούσαν, καταδεικνύει ότι το λεγόμενο πολιτικό ρίσκο, δεν επηρεάζει την αγορά.

Επιπροσθέτως, οι αγορές προεξοφλούν ότι το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ θα αυξηθεί περαιτέρω κατά 0,5% στο 3,75%, καθώς σύμφωνα με τις τρέχουσες προβλέψεις της Κεντρικής Τράπεζας ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει κάτω από 3% στο τελευταίο τρίμηνο του έτους. Επομένως, όπως εκτιμούν στελέχη της αγοράς η θετική πορεία της εγχώριας αγοράς ομολόγων, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, καταδεικνύει ότι οι επενδυτές δεν φοβούνται για το ενδεχόμενο δημοσιονομικού εκτροχιασμού την επομένη των εκλογών. Ήδη η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στον Προϋπολογισμό από πέρυσι, αποτέλεσε θετική έκπληξη.

Επίσης, η υποχώρηση των αποδόσεων που παρατηρείται όλο το τελευταίο διάστημα και κορυφώθηκε σήμερα, αντανακλά την προσδοκία των επενδυτών για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα από τους Οίκους Αξιολόγησης, προφανώς μετά τις εκλογές.

Την ίδια ώρα, άνοδο καταγράφουν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή με ώθηση από τον τομέα των ειδών πολυτελείας, την ώρα που οι αναλυτές εξετάζουν μια σειρά από μακροοικονομικά στοιχεία προκειμένου να προβλέψουν τις επόμενες κινήσεις νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Οριακές διακυμάνσεις στη Wall Street

Intracom: Κατέχει το 74,2% της Κλουκίνας-Λάππας – Τι σχεδιάζει

ING: Στο 1,7% αναβαθμίζει την ανάπτυξη του 2023 – Οι κίνδυνοι της «πολυκρίσης»

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News