Business & Finance Παρασκευή 8/01/2021, 16:58
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Προσπάθεια διαφύλαξης των νέων ιστορικών υψηλών ρεκόρ 

Wall Street: Προσπάθεια διαφύλαξης των νέων ιστορικών υψηλών ρεκόρ 

Η ολοκλήρωση της πρώτης εβδομάδας του 2021, μόνο παραπονεμένους δεν πρέπει να αφήσει τους επενδυτές στη Wall Street, αφού με μοναδική παραφωνία τη συνεδρίαση της Δευτέρας, οι υπόλοιπες συνεδριάσεις ολοκληρώθηκαν με θετικό πρόσημο.

Και μάλιστα η χθεσινή συνεδρίαση ήταν σημαδιακή, καθώς οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες πέραν των νέων ιστορικών υψηλών ρεκόρ που σημείωσαν ανέβηκαν σκαλοπάτι, με τον Dow Jones, να κλείνει για πρώτη φορά πλέον των 30.000 μονάδων και συγκεκριμένα στις 31.041,13 μονάδες μετά από άνοδο 0,69%, τον S&P 500 να υπερβαίνει τις 3.800 μονάδες (+0,42%, 3.819,70) και τον Nasdaq ίπταται με κέρδη 2,56% άνω των 13.000 μονάδων στις 13.067,48 μονάδες. 

Στη σημερινή εκκίνηση της συνεδρίασης, οι αμερικανικοί δείκτες δείχνουν απτόητοι και διάθεση να επεκτείνουν το θετικό μομέντουμ στις τέσσερις διαδοχικές συνεδριάσεις, με τους S&P 500 και Nasdaq να έχουν σημειώσει ήδη νέα ιστορικά υψηλά ρεκόρ, όχι όμως και ο Dow Jones.

Παρά το γεγονός ότι στην ατμόσφαιρα του αμερικανικού χρηματιστηρίου «περιφέρονται» τα στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας για τον Δεκέμβριο τα οποία προβλημάτισαν, το σημερινό κλίμα τουλάχιστον στις πρώτες συναλλαγές δεν επηρεάσθηκε στο ελάχιστο. 

Συγκεκριμένα τον προηγούμενο μήνα, οι θέσεις εργασίας εξαιρουμένου του αγροτικού κλάδου περιορίσθηκαν κατά 140.000, καταγράφοντας την πρώτη υποχώρηση μετά τον Απρίλιο, με το ποσοστό ανεργίας να παραμένει στο 6,7%. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας, η αμερικανική οικονομία μετά το καταστροφικό δίμηνο Μάρτιος-Απρίλιος όταν και έχασε περί των 22 εκατ. θέσεων εργασίας, έχει ανακτήσει 12,3 εκατ. θέσεις και απέχει πολύ στο να επανέλθει στα προ κορωνοϊού επίπεδα. 

Ωστόσο η αλλαγή σελίδας στο πολιτικό γίγνεσθαι των ΗΠΑ μετά την ολική επικράτηση του Τζο Μπάιντεν έχοντας πλέον την πλειοψηφία τόσο στη Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και στη Γερουσία (η πρώτη φορά μετά το 2009), δεν αφήνει περιθώριο ο οποιοσδήποτε προβληματισμός να χαλάσει το θετικό κλίμα στη Wall Street. 

Ο Dow Jones καταβάλει προσπάθειες να μην πέσει κάτω του μηδενός, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,32%, με τον Nasdaq να ενισχύεται περί του 0,62%. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News