Business & Finance Τρίτη 5/01/2021, 17:01
ΑΓΟΡΕΣ

Αντίθετοι «βίοι» Wall Street και Εύρωπη για 2η διαδοχική ημέρα 

Αντίθετοι «βίοι» Wall Street και Εύρωπη για 2η διαδοχική ημέρα 

Για 2η διαδοχική συνεδρίαση τα χρηματιστήρια σε ΗΠΑ και Ευρώπη, αδυνατούν να συνταχθούν στην ίδια πορεία, παρουσιάζοντας αντιφατική εικόνα.

Χθες ήταν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια που παρουσίασαν κέρδη, με το αμερικανικό χρηματιστήριο να μπαίνει στο 2021 με το αριστερό.

Με εξαίρεση το χρηματιστήριο του Λονδίνου, οι ευρωπαϊκοί δείκτες σήμερα κινούνται πτωτικά, ενώ στον αντίποδα οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, έχουν ανεβάσει ταχύτητα και παρουσιάζουν κέρδη. 

Η σημερινή είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για τον πολιτικό στίβο στις ΗΠΑ, καθώς διεξάγονται οι επαναληπτικές εκλογές στην πολιτεία της Τζόρτζια και όποιο από τα δύο κόμματα οι Ρεπουμπλικανοί ή οι Δημοκράτες επικρατήσει, θα εξασφαλίσει την πλειοψηφία της Γερουσίας. 

Με τα έως τώρα δεδομένα η εισερχόμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν έχει εξασφαλίσει την πλειοψηφία της Βουλής των Αντιπροσώπων, ωστόσο η Γερουσία σαν σώμα έχει μεγαλύτερη νομοθετική δικαιοδοσία και μπορεί να εγκρίνει ή να απορρίψει κρίσιμα νομοσχέδια και αποφάσεις. 

Στη χθεσινή συνεδρίαση και πρώτη για το 2021, υπήρξε ένα έντονο κλίμα ανασφάλειας σχετικά με τη σημερινή εκλογική διαδικασία, με αποτέλεσμα οι απώλειες στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης να πλησιάσουν το 1,50%. 

Αντιθέτως το σημερινό κλίμα έχει αναστραφεί, με τους Dow Jones και S&P 500 στο πρώιμο στάδιο των συναλλαγών να κινούνται υψηλότερα κατά 0,45% και τoν Nasdaq να αγγίζει το +0,60%. 

Ο κλάδος που έχει πάρει από νωρίς το προβάδισμα είναι αυτός της ενέργειας, παίρνοντας ώθηση από το ράλι των τιμών του πετρελαίου, μετά τη συμφωνία μεταξύ του ΟΠΕΚ και Ρωσίας, σχετικά με την ημερήσια παραγωγή του ορυκτού καυσίμου. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News