Business & Finance Τετάρτη 10/05/2023, 19:56
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Μικρές απώλειες υπό τον φόβο των επιτοκίων

Ευρωπαϊκές μετοχές: Μικρές απώλειες υπό τον φόβο των επιτοκίων

Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ έδειξαν ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ μπορεί να χρειαστεί να διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλότερα επίπεδα για αρκετό ακόμη χρονικό διάστημα.

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με πτώση 0,4%. Προς στιγμή, όμως, ο δείκτης γύρισε σε θετικό έδαφος στην αρχή της συνεδρίασης μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ για το μήνα Απρίλιο. 

«Ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει σε επίπεδα στα οποία η Fed θα είναι άνετη για να επιτύχει το στόχο του 2%. Χωρίς ύφεση, ο πληθωρισμός δεν θα υποχωρήσει προς το στόχο 2% της Fed, που σημαίνει ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να κάνει μία παύση τώρα, όμως ενδεχομένως να χρειαστεί να κάνει και άλλες επιτοκιακές αυξήσεις για να φέρει τον πληθωρισμό στο στόχο», αναφέρει ο Αντρέα Τσιτσιόνε, επικεφαλής έρευνας της TS Lombard. 

Oι επενδυτές παρακολουθούν επίσης τις διαπραγματεύσεις για την αύξηση του ανώτατου χρέους των ΗΠΑ, αυτή τη στιγμή στα 31,4 τρισ.δολάρια, με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών να προειδοποιεί για στάση πληρωμών χρέους στις αρχές Ιουνίου. 

Την ίδια στιγμή, το μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ, Μάριο Σεντένο, υπογράμμισε ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ βρίσκονται στην κορύφωση του επιτοκιακού κύκλου, ενώ ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας είπε ότι ο σημερινός κύκλος σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής θα ολοκληρωθεί φέτος εάν δεν υπάρξει κάποια δραματική αλλαγή. 

Ο κλάδος προσωπικών καταναλωτικών αγαθών, τροφίμων και ποτών σημείωσαν το μεγαλύτερο πλήγμα στη σημερινή συνεδρίαση, ενώ η τεχνολογία και το real estate είναι μεταξύ των λίγων κερδισμένων. 

Ωστόσο, η σουηδική εταιρεία SBB, από τους μεγαλύτερους παίχτες στην αγορά εμπορικών ακινήτων, “είδε” τη μετοχή της να υποχωρεί για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση, χάνοντας 46% της αξίας στη διάρκεια αυτών των ημερών, εν μέσω ανησυχιών για το χρέος της εταιρείας. 

Από τις υπόλοιπες μετοχές, η Credit Agricole ενισχύθηκε 5% αφότου η δεύτερη μεγαλύτερη εισηγμένη τράπεζα της Γαλλίας ξεπέρασε τις προβλέψεις των αναλυτών για τα τριμηνιαία αποτελέσματά της, καθώς αυξήθηκαν τα έσοδά της από τις χρηματιστηριακές συναλλαγές. 

Από τις 205 εισηγμένες εταιρείες του δείκτη STOXX 600 που έχουν ανακοινώσει μέχρι στιγμής αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, περίπου το ήμισυ έχουν ξεπεράσεις τις προβλέψεις αναλυτών, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX ολοκλήρωσε με απώλειες 0,4%, ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε κατά 0,5%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε με πτώση 0,3%.

Παρόμοια ήταν η εικόνα και στις αγορές της περιφέρειας, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB κατέγραψε απώλειες 0,4%, ενώ στην Ισπανία ο ΙΒΕΧ 35 υποχώρησε 0,17%.

 

 

 

 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News