Business & Finance Τρίτη 9/05/2023, 17:48
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Επικράτησαν οι αγοραστές – Οι μετοχές που ξεχώρισαν

Οι αγοραστές κατάφεραν να κρατήσουν το θετικό πρόσημο για έκτη σερί συνεδρίαση, μετά από εναλλαγή προσήμων και παρά τις απώλειες στις διεθνείς αγορές.

ΧΑ: Επικράτησαν οι αγοραστές – Οι μετοχές που ξεχώρισαν

Με θετικό πρόσημο έληξε η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, η οποία χαρακτηρίστηκε από νευρικότητα και εναλλαγή προσήμων σε ένα στενός εύρος συναλλαγών. Οι αγοραστές κατάφεραν να κρατήσουν το θετικό πρόσημο για έκτη σερί συνεδρίαση, εν μέσω μάλιστα απωλειών στις διεθνείς αγορές.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,12% στις 1.123,20 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών ήταν πάλι περιορισμένη στα 79,5 εκατ. ευρώ. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 1.128,26 μονάδες (+0,57%) και κατώτερη τιμή στις 1.119,46 μονάδες (-0,22%). 

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,67% στις 869,33 μονάδες. Οι μετοχές που ξεχώρισαν ήταν της Autohellas (+3,10%), της Motor Oil (+2,08%), Jumbo (+2,01%) και της Eurobank (+1,90%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-2,06%), της Σαράντης (-1,65%) και της Elvalhalcor (-1,51%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες των Προσωπικών Προϊόντων (+2,09%) και του Πετρελαίου (+1,88%) , ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-2,06%) και των Ταξιδιών (-1,08%). Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Alpha bank και η Πειραιώς διακινώντας 7.877.990 και 4.574.225 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Εθνική με 15,37 εκατ. ευρώ και η Πειραιώς με 10,82 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινήθηκαν 38 μετοχές, 58 πτωτικά και 15 παρέμειναν σταθερές.

Σημειωτέον ότι στο πλαίσιο των συνεχών προσπαθειών του για την ανάπτυξη της αγοράς παραγώγων, την διεύρυνση του χαρτοφυλακίου των προϊόντων του και την ενίσχυση της προβολής του στην διεθνή επενδυτική κοινότητα, το Χρηματιστήριο Αθηνών συνεργάστηκε με τον διεθνή οίκο ΜSCI, για τη δημιουργία ενός νέου παράγωγου προϊόντος που συνδέεται με τον νέο MSCI Greece Rebased Index και θα ξεκινήσει να διαπραγματεύεται στην αγορά Παραγώγων του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις 10 Μαΐου 2023.

Στα καλά νέα για τις τράπεζες ήρθε να προστεθεί η Alpha Bank, η οποία ανακοίνωσε ότι παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην επανέναρξη καταβολής μερισμάτων στους μετόχους από τα κέρδη του 2023 – σε ποσοστό 20% – υπό την προϋπόθεση της έγκρισης των ρυθμιστικών αρχών, παραμένει η διοίκηση της Alpha Bank όπως σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου του 2023.

Εν τω μεταξύ, παρά την αβεβαιότητα ενόψει εκλογών, οι εκτιμήσεις για την πορεία της χώρας καθησυχάζουν την αγορά. Όπως αναφέρει η JP Morgan σε σημερινή έκθεσή της, παρά το θολό προεκλογικό τοπίο, μια πιο σαφής εικόνα θα είναι εφικτή μετά την πρώτη εκλογική αναμέτρηση, ενώ όπως και να έχει -εκτιμά ο επενδυτικός οίκος- οι πολίτικες αναμένεται να παραμείνουν στο μονοπάτι του πρόσφατου παρελθόντος, συνεχίζοντας να στηρίζουν την ισχυρή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχωρούν καθώς οι επενδυτές αξιολογούν την επίπτωση της επιβράδυνσης των εισαγωγών από την Κίνα στην οικονομική της ανάκαμψη, ενώ αναμένουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που θα ανακοινωθούν αύριο. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημειώνει πτώση 0,6% με τη σουηδική εταιρεία διαχείρισης ακινήτων SBB να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες. Η μετοχή της SBB κατέγραφε νωρίτερα βουτιά 7,7% αφού η εταιρεία ανακοίνωσε χθες ότι θα καθυστερήσει την καταβολή μερίσματός της.

Στους εγχώριους δείκτες, ο DAX στην Γερμανία σημειώνει οριακή πτώση 0,3% στις 15.905 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει απώλειες 0,87% στις 7.376,3 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 -μετά την αργία λόγω της ενθρόνισης του Καρόλου- υποχωρεί κατά 0,3% στις 7.754,5 μονάδες. Ο FTSE MIB στην Ιταλία διαπραγματεύεται στις 27.312 με πτώση 0,4%, ενώ και ο IBEX 35 στην Ισπανία χάνει 0,5%.

Οι εισαγωγές της Κίνας υποχώρησαν περισσότερο από το αναμενόμενο, γεγονός που γεννά αμφιβολίες σχετικά με την οικονομική της ευρωστία. Από την άλλη, τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ, θα δώσουν μια εικόνα για τα μελλοντικά βήματα της Fed ως προς τα επιτόκια.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Μικρές απώλειες με το βλέμμα σε πληθωρισμό και χρέος

Υποβαθμίζει τις ευρωπαϊκές μετοχές η JP Morgan – Τι προτιμά

Χρηματιστήριο: Νέο παράγωγο που συνδέεται με τον MSCI

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News