Business & Finance Τρίτη 9/05/2023, 20:04
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Πτωτικές τάσεις με ανησυχίες απο το real estate

Ευρωπαϊκές μετοχές: Πτωτικές τάσεις με ανησυχίες απο το real estate

Mε πτώση έκλεισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές τη σημερινή συνεδρίαση, καθώς μία σειρά από εξασθενημένα στατιστικά επηρέασαν το επενδυτικό κλίμα, με τους επενδυτές να περιμένουν εναγωνίως τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Απριλίου στις ΗΠΑ προκειμένου να σχηματίσουν μία καλύτερα εικόνα για τις επόμενες κινήσεις της Fed. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με πτώση 0,3%. 

Η μετοχή της σουηδικής εταιρείας στην αγορά real estate για επαγγελματική χρήση SBB υποχώρησε 24,2%, σε χαμηλό πέντε ετών, από τη στιγμή που ανακοίνωσε ότι ανέστειλε την καταβολή μερίσματος και τα σχέδιά της για έκδοση νέων μετοχών, μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής της αξιολόγησης στη βαθμίδα junk. 

Η εξέλιξη αυτή πυροδότησε απώλειες και σε άλλες μετοχές του κλάδου, με αυτόν του real estate της Ευρώπης να δέχεται το μεγαλύτερο πλήγμα, της τάξης του 2,9%. 

Ο δείκτης STOXX 600 έχει αποδειχθεί ανθεκτικός με κέρδη 9,4% στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, όμως τον τελευταίο καιρό δέχεται πιέσεις από τη στιγμή που η ΕΚΤ παραμένει απόλυτα δεσμευμένη στο στόχο της για μείωση του πληθωρισμού στο 2%. 

«Εάν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ αποδειχθούν υψηλότερα του αναμενομένου, τότε οι αγορές θα μπορούσαν να επαναξιολογήσουν τις προσδοκίες τους για την πορεία των επιτοκίων από την Φέντεραλ Ριζέρβ στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, καθότι περιμένουν μία αλλαγή πλεύσης προς το τέλος του έτους», αναφέρει στρατηγικός αναλυτής της Radobank. 

Eπίσης, οι εταιρείες πολυτελών ειδών που έχουν έκθεση στην Κίνα, όπως η Hermes International και η Kering υποχώρησαν 0,9% και 2,7% στον απόηχο των εξασθενημένων στοιχείων για τις εξαγωγές της Κίνας. 

Τα περισσότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης σημείωσαν πτώση, με το δείκτη FTSE 100 στο Λονδίνο να υποχωρεί 0,2%. O δείκτης CAC 40 στο Παρίσι υποχώρησε 0,59%, ενώ ο FTSE MIB στο Μιλάνο έκλεισε με μικρότερη πτώση 0,16%. Ωστόσο, ο DAX στην Φρανκφούρτη έκλεισε με οριακά θετικό πρόσημο 0,02%. 

Από τις εισηγμένες στο δείκτη STOXX 600 που έχουν ανακοινώσει μέχρι στιγμής αποτελέσματα πρώτου τριμήνου. το 66,3% εξ αυτών ανακοίνωσαν κέρδη και έσοδα καλύτερα των προσδοκιών, σύμφωνα με τη Refinitiv, έναντι του μέσου όρου του 53%. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News