Business & Finance Τετάρτη 3/05/2023, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Με πτώση 270 μονάδων ο Dow μετά τις δηλώσεις Πάουελ

Wall Street: Με πτώση 270 μονάδων ο Dow μετά τις δηλώσεις Πάουελ

Με πτώση έκλεισαν οι μετοχές στη Wall Street μετά την απόφαση της Fed να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες, όπως ακριβώς είχε προεξοφληθεί από την αγορά. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έστειλε επίσης σήμα ότι μπορεί να κάνει μία παύση στις επιτοκιακές αυξήσεις στην επόμενη συνεδρίαση, αλλάζοντας τη λεκτική της στο ανακοινωθέν. 

Ο Dow Jones υποχώρησε 270,29 μονάδες ή κατά 0,8% κλείνοντας στις 33.414,24 μονάδες. Ο S&P 500 σημείωσε απώλειες 0,7% για να κλείσει στις 4.090,75 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κατέγραψε πτώση 0,46% στις 12.025,33 μονάδες. Και οι τρεις δείκτες υποχωρούν για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση. 

Το θετικό κλίμα που δημιουργήθηκε από το ανακοινωθέν αντισταθμίστηκε από τις δηλώσεις του προέδρου Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος απέκλεισε το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων επειδή δεν περιμένει ότι ο πληθωρισμός θα αποκλιμακωθεί αρκετά γρήγορα. 

«Για να αποφασίσει το μέγεθος των περαιτέρω επιτοκιακών αυξήσεων που χρειάζονται για την επιστροφή του πληθωρισμού στο στόχο του 2%, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα λάβει υπόψη τη σωρευτική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής και τον αντίκτυπο που έχει μέχρι τώρα στην οικονομία, στον πληθωρισμό και στις χρηματοοικονομικές συνθήκες», αναφέρεται στο ανακοινωθέν της Fed. 

Ωστόσο, αυτή την φορά οι συναλλασσόμενοι εστίασαν σε αυτό που η Fed δεν είπε. Η κεντρική τράπεζα φάνηκε να μετριάζει την φρασεολογία της για τις μελλοντικές επιτοκιακές αυξήσεις αποσύροντας την πρόταση «η αρμόδια για τη νομισματική πολιτική επιτροπή αναμένει ότι κάποια περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής αναμένεται να είναι η κατάλληλη πολιτική». 

Ο Πάουελ σχολίασε στη συνέντευξη Τύπου ότι η αλλαγή ρητορικής αποτελεί μία «σημαντική αλλαγή» και ότι η απόφαση της κεντρικής τράπεζας τον Ιούνιο θα εξαρτηθεί από τα επικείμενα στοιχεία. 

Ο Έντ Μόια, αναλυτής της Oanda, είπε ότι η επιτοκιακή αύξηση, που είναι η 10η διαδοχική έως σήμερα, θα είναι η τελευταία σε αυτό τον κύκλο σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής. 

«Η Fed ανησυχεί ότι οι πιο αυστηρές πιστωτικές συνθήκες θα έχουν αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα και στις προσλήψεις, παρότι θα βοηθήσουν στην αποπληθωριστική τάση. Οι πιο αυστηρές πιστωτικές συνθήκες θα επιβαρύνουν την οικονομία και φαίνεται ότι όσο δεν θα έχουμε μία τέλεια καταιγίδα από υψηλότερα του αναμενομένου στοιχεία για την εργασία και τον πληθωρισμό, η Fed θα συνεχίσει να κρατά σταθερά επιτόκια τουλάχιστον έως τα τέλη του έτους», σημειώνει ο Μόια. 

Το αμοιβαίο SPDR S&P Regional Banking ETF υποχώρησε 0,8%, αντιστρέφοντας την αρχική άνοδο άνω του 2%, αφού όμως είχε υποχωρήσει περισσότερο από 6% στη συνεδρίαση της Τρίτης. Η μετοχή της PacWest ανέκαμψε επίσης σήμερα κατά 4% αφού απώλεσε 28% της αξίας της την Τρίτη. Το ίδιο και η μετοχή της Western Alliance ενισχύθηκε 2%. 

 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News