Business & Finance Τρίτη 2/05/2023, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Επέστρεψε ο φόβος για τις τράπεζες – Πτώση άνω του 1% και για τους τρεις δείκτες

Wall Street: Επέστρεψε ο φόβος για τις τράπεζες – Πτώση άνω του 1% και για τους τρεις δείκτες

Ο φόβος μίας απότομης μετάδοσης της τραπεζικής κρίσης επέστρεψε στη Wall Street παρά την άμεση παρέμβαση των ρυθμιστικών αρχών των ΗΠΑ στην κατάρρευση της First Republic.

Η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά παρουσίασε απότομη πτώση στη σημερινή συνεδρίαση, με βαρίδι τις μετοχές των αμερικανικών τραπεζών, καθώς οι συναλλασσόμενοι περιμένουν την απόφαση της Fed μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασής της αύριο Τετάρτη. 

Ο Dow Jones υποχώρησε 367,17 μονάδες ή 1,08% στις 33.684,53 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες 1,16% κλείνοντας στις 4.119,58 μονάδες, ενώ ο Nasdaq σημείωσε πτώση 1,08% τερματίζοντας τη συνεδρίαση στις 12.080,51 μονάδες. Και οι τρεις χρηματιστηριακοί δείκτες υποχώρησαν για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση. 

τραπεζικές μετοχές βρέθηκαν σε ελεύθερη πτώση, με τους συναλλασσομένους να διερωτώνται για το μέλλον ορισμένων περιφερειακών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μετά την τραπεζική κρίση του Μαρτίου. Οι περιφερειακές τράπεζες PacWest και Western Alliance «είδαν» τις μετοχές τους να βουλιάζουν 27% και 15% αντίστοιχα με αποτέλεσμα μάλιστα να ανασταλεί προς στιγμή και η διαπραγμάτευσή τους. Σε πτώση άνω του 6% και το αμοιβαίο SPDR S&P που επενδύει σε περιφερειακές τράπεζες. 

Την ίδια στιγμή, η μετοχή της JPMorgan Chase υποχώρησε 1%, παρά τα κέρδη της Δευτέρας, όταν ανακοινώθηκε η εξαγορά της προβληματικής First Republic Bank. Και άλλες μεγάλες τράπεζες, μεταξύ των οποίων Goldman Sachs, Bank of America και Citigroup υποχώρησαν περισσότερο από 2,5%. 

«Πιστεύουμε ότι οι ανησυχίες για τον τραπεζικό κλάδο σε συνδυασμό με το ανεπίλυτο θέμα του ανώτατου ορίου του χρέους και το πιο σημαντικό την αβεβαιότητα ως προς τη μελλοντική στάση της Fed – όλα αυτά έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα αποφυγής ρίσκου. Επομένως σε έναν τομέα, όπως οι τράπεζες, οι οποίες δέχονται ήδη πιέσεις, είναι επόμενο να υπάρχει μεγάλη ανησυχία», αναφέρει ο Γκρεγκ Μπασούκ, διευθύνων σύμβουλος της AXS Investments. 

«Υπάρχει το τέλειο κοκτέιλ για την αποφυγή ρίσκου. Πρόκειται για μία τυπική ημέρα αποφυγής ρίσκου», αναφέρει ο Αρτ Χόγκαν, στρατηγικός αναλυτής της B.Riley Wealth Management.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο, τα νέα στοιχεία για το άνοιγμα των θέσεων εργασίας το Μάρτιο έδειξαν σημάδια χαλάρωσης της αγοράς εργασίας, καθώς υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2021. Επίσης, οι παραγγελίες για βιομηχανικά αγαθά αυξήθηκαν μόλις 0,9% το Μάρτιο, χαμηλότερα από τις προσδοκίες για άνοδο 1,3%. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News