Business & Finance Σάββατο 22/04/2023, 08:15
ΑΓΟΡΕΣ

Παρά τα σημάδια κινδύνου, οι εισροές σε ETFs συνεχίζονται

Παρά τα σημάδια κινδύνου, οι εισροές σε ETFs συνεχίζονται

Oι επενδυτές δεν μπορούν να αντισταθούν στο χρηματιστηριακό ράλι που πολλοί στη Wall Street θεωρούν καταδικασμένο. 

Περισσότερα από 12,6 δισ.δολάρια διοχετεύθηκαν σε μετοχικά διαπραγματεύσιμα αμοιβαία (ETFs) τον Απρίλιο, στις μεγαλύτερες εισροές που έχουν γίνει από τον Ιανουάριο και υπερδιπλάσιες από τα επίπεδα του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου. 

Οι «στρόφιγγες» έχουν ανοίξει σε μία περίοδο που εκδηλώνεται έντονος σκεπτικισμός ως προς αυτή τη δυναμική. Παρότι η εικόνα για τα εταιρικά αποτελέσματα είναι σε γενικές γραμμές θετική, τα αποτελέσματα από τη Fastenal έως την Ally Financial, ακόμη και τη Tesla, υποδηλώνουν ότι ο Αμερικανός καταναλωτής αρχίζει να δυσκολεύεται. Την ίδια στιγμή όμως, ο δείκτης S&P 500 εξακολουθεί να κινείται ανοδικά. 

Υπάρχει κάποιος λόγος αισιοδοξίας; Παρά την επιδεινούμενη διάθεση ανάληψης κινδύνου μετά την επιθετική σύσφιξη της Fed και την αναταραχή του τραπεζικού συστήματος, ο S&P 500 επ΄ουδενί βρίσκεται σε σημείο να επανεξετάσει τα χειρότερα επίπεδα του περασμένου έτους .

Τα μετοχικά διαπραγματεύσιμα αμοιβαία παρουσιάζουν μεγάλες εισροές μέχρι στιγμής τον Απρίλιο

Μετά από έναν αναιμικό Φεβρουάριο, Μάρτιο

Source: Bloomberg

 

O S&P 500 έκλεισε την εβδομάδα ελαφρώς χαμηλότερα, με τα φετινά κέρδη ωστόσο πάνω από το 7,5%. Την ίδια στιγμή, η μεταβλητότητα συνεχίζει να υποχωρεί από την αγορά ομολόγων – η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ενισχύθηκε μόλις τέσσερις μονάδες βάσης στην εβδομάδα, στη μικρότερη διακύμανση από πριν από την κατάρρευση της SVB. 

Aντίστοιχη είναι η δυναμική και στις πιστώσεις. Τα spreads στο χρέος υψηλής διαβάθμισης αλλά και υψηλού ρίσκου παραμένει χαμηλότερα από τα υψηλά του περυσινού καλοκαιριού, παρά το γεγονός ότι οι οίκοι αξιολόγησης έχουν υποβαθμίσει τα εταιρικά ομόλογα σε καθεστώς junk με τον ταχύτερο ρυθμό από την πανδημία το 2020. 

«Ωστόσο εξακολουθούμε να βλέπουμε ένα εξασθενημένο περιβάλλον για το ριψοκίνδυνο ενεργητικό και γι΄αυτό παίζουμε αμυντικά. Οι μετοχές κινούνται κοντά στο ανώτατο όριο διακύμανσής τους. Αυτή η δυσαρμονία είναι μία ευκαιρία να αποσύρουμε περαιτέρω κίνδυνο από το τραπέζι», αναφέρει ο Sameer Samana της Wells Fargo. 

«Στα τέλη Οκτωβρίου, είχαμε συμπεράνει ότι το κλίμα ήταν τόσο αρνητικό που έστελνε σήμα θετικό. Τώρα, το κλίμα δεν είναι αρκετά θετικό για να λειτουργήσει ως προάγγελος για μία αντίθετη ένδειξη, ούτε όμως και τόσο αρνητικό για να προοιωνίζεται κάτι θετικό», αναφέρει ο Ed Yardeni, ιδρυτής της Yardeni Research. Αυτό το κλίμα ενδεχομένως να διατηρηθεί έως ότου ξεπεραστεί ο κίνδυνος της ύφεσης και ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για το όριο του χρέους, πιθανόν στις αρχές Ιουνίου. Τότε, η ανοδική αγορά πιθανότατα να επαναληφθεί, λέει ο αναλυτής. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News