Business & Finance Δευτέρα 17/04/2023, 12:25
ΑΓΟΡΕΣ

Morgan Stanley: Σε κίνδυνο το ράλι των αμερικανικών μετοχών

Morgan Stanley: Σε κίνδυνο το ράλι των αμερικανικών μετοχών

To ράλι του δείκτη S&P 500 καθοδηγήθηκε από λίγες μόλις μετοχές, γεγονός που βάζει το δείκτη σε κίνδυνο επιστροφής σε νέα χαμηλά εάν οι ομολογιακές αποδόσεις παρουσιάσουν άνοδο, σύμφωνα με τον Μάικλ Γουίλσον της Morgan Stanley, μία από τις πιο απαισιόδοξες φωνές της Wall Street. 

To ποσοστό των μετοχών που ξεπέρασε σε επιδόσεις το δείκτη S&P 500 σε τριμηνιαία βάση είναι το χαμηλότερο όλων των εποχών, σύμφωνα με τον αναλυτή. «Αυτό σημαίνει ότι η αγορά δεν έχει κλείσει το κεφά, λαιο με τη bear market», σημειώνει ο Γουίλσον, ο οποίος είχε προβλέψει πέρυσι την πτώση της αγοράς μετοχών. 

Market breadth
 
Source: Bloomberg

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος θα μπορούσε να προκύψει από την πτώση των μετοχών τεχνολογίας εάν ο πληθωρισμός παραμείνει επίμονος και οι ομολογιακές αποδόσεις αυξηθούν, σημείωσε ο Γουίλσον. Ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq έχει ενισχυθεί φέτος 20%, εν μέρει επειδή η ξαφνική κατάρρευση των περιφερειακών τραπεζών ώθησε τους επενδυτές να εγκαταλείψουν τις τραπεζικές μετοχές και να στραφούν στις τραπεζικές. Οι επενδυτές στοιχηματίζουν επίσης ότι η αποθέρμανση του πληθωρισμού θα μπορούσε να ωθήσει τη Fed να σταματήσει τις επιτοκιακές αυξήσεις σύντομα, αν και ο Γουίλσον θεωρεί ότι οι προσδοκίες αυτές είναι πρώιμες. 

«Εάν υπάρχει ένα πράγμα που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει το ράλι των μετοχών μεγάλης κεφαλαιοποίησης, αυτό είναι οι υψηλότερες αποδόσεις εξαιτίας της Fed η οποία δεν μπορεί να σταματήσει τις επιτοκιακές αυξήσεις τόσο σύντομα όσο περιμένουν ορισμένοι επενδυτές», αναφέρει ο Γουίλσον. 

Με την προσοχή να επικεντρώνεται τώρα στις ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου, ο στρατηγικός αναλυτής εκτιμά ότι οι προβλέψεις για τα κέρδη παραμένουν «υπερβολικά αισιόδοξες» παρά τις πρόσφατες υποβαθμίσεις. Αναμένει ότι ο ρυθμός πτώσης θα αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα τρίμηνα εξαιτίας των απογοητευτικών αποτελεσμάτων όσον αφορά στην αύξηση των εσόδων. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News