Business & Finance Πέμπτη 30/03/2023, 20:30
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Κοντά σε υψηλό τριών εβδομάδων με οδηγό το real estate

Ευρωπαϊκές μετοχές: Κοντά σε υψηλό τριών εβδομάδων με οδηγό το real estate

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έφθασαν κοντά σε υψηλό τριών εβδομάδων στη σημερινή συνεδρίαση, με όχημα τα θετικά αποτελέσματα του ομίλου H&M, τη στιγμή που υποχωρούν οι ανησυχίες για το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε 1,1%, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τις 10 Μαρτίου. 

«Πρόκειται για ένα συνδυασμό υποχώρησης των τραπεζικών ανησυχιών και προσδοκιών ότι βρισκόμαστε κοντά στο τέλος του σημερινού κύκλου σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής», αναφέρει η Susannah Streeter της Hargreaves Lansdown. H προοπτική αυτή δίδει μία ανάσα και στις μετοχές του κλάδου real estate, σύμφωνα με την αναλύτρια. 

Ο κλάδος ακινήτων της Ευρώπης ενισχύθηκε 3,7%, καθώς έχουν μετριαστεί οι ανησυχίες για τις προοπτικές του άκρως μοχλευμένου τομέα μετά την απότομη πτώση του Μαρτίου που οδήγησε τις αποτιμήσεις κοντά στα επίπεδα του 2011. Aπό κοντά και ο κλάδος τεχνολογίας που ενισχύθηκε 2,5%. 

Οι τραπεζικές μετοχές ενισχύθηκαν 1,5% σε υψηλό εβδομάδας, καθώς οι επενδυτές έχουν αρχίσει να βλέπουν την τραπεζική κρίση να εκτονώνεται, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην αμερικανική τραπεζική αγορά και στην Ευρώπη με την εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS. 

Ωστόσο, βασική ανησυχία παραμένει ο πληθωρισμός, παρότι τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα σε Ισπανία και Γερμανία έδειξαν αποκλιμάκωση το Μάρτιο από τα επίπεδα του Φεβρουαρίου. Ο δομικός πληθωρισμός παραμένει πεισματικά υψηλός και αυτή την εικόνα αναμένεται να έχουν και αύριο τα στοιχεία για το σύνολο της Ευρωζώνης. 

Η μετοχή της Η&Μ σημείωσε άλμα 16,3% καθοδηγώντας τα κέρδη του STOXX 600 από τη στιγμή που ο δεύτερος μεγαλύτερος όμιλος λιανεμπορίου στον χώρο της ένδυσης ανακοίνωσε απρόσμενα υψηλά λειτουργικά κέρδη στο τρίμηνο Δεκεμβρίου-Φεβρουαρίου. Ο δείκτης λιανεμπορίου στην Ευρώπη έκανε ράλι 3,7%. 

Στα επιμέρους ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX σημείωσε άνοδο 1,3%, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε κατά 1,06%, ενώ ο FTSE 100 στη Βρετανία κατέγραψε κέρδη 0,75%.

Παρόμοια ήταν η εικόνα και στις αγορές της περιφέρειας, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB ενισχύθηκε κατά 1,05%, ενώ στην Ισπανία ο IBEX 35 πραγματοποίησε άλμα 1,5%.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News