Business & Finance Πέμπτη 23/03/2023, 19:52
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Οι τράπεζες οδηγούν ξανά σε απώλειες

Ευρωπαϊκές μετοχές: Οι τράπεζες οδηγούν ξανά σε απώλειες

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έκλεισαν με πτώση στη σημερινή συνεδρίαση, με τις τράπεζες να καθοδηγούν τις απώλειες από τη στιγμή που η Τράπεζα της Αγγλίας ακολούθησε την Φέντεραλ Ριζέρβ και την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας με αύξηση των επιτοκίων παρά τις ανησυχίες για την τραπεζική κρίση. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε 0,2% αφού έκλεισε την Τετάρτη στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια μεγαλύτερη της εβδομάδας. 

Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε το επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης στο 4,25% και προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός στη Βρετανία θα αποθερμανθεί πιο γρήγορα απ΄ό,τι αναμενόταν. Νωρίτερα, η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας αύξησε το επιτόκιό της κατά 50 μονάδες βάσης και η κεντρική τραπεζα της Νορβηγίας κατά 25 μονάδες βάσης. 

Ο ιδιαίτερα εξαρτημένος από τις εξαγωγές χρηματιστηριακός δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε 0,9% καθώς η στερλίνα επιδόθηκε σε ράλι έναντι του δολαρίου μετά την απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας. 

Πιέσεις στην αγορά άσκησαν και οι δηλώσεις της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, ότι δεν εξετάζει ή συζητιέται το ενδεχόμενο μίας γενικής «ασπίδας προστασίας» στις τραπεζικές καταθέσεις μετά την κατάρρευση των δύο αμερικανικών τραπεζών. 

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες υποχώρησαν 2,4% μετά από την ανάκαμψη που σημείωσαν στην αρχή της εβδομάδας όταν η UBS συμφώνησε να αγοράσει την Credit Suisse έναντι 3 δισ.δολαρίων. Ο δείκτης των ευρωπαϊκών τραπεζών υποχωρεί 15% από τις αρχές Μαρτίου έως σήμερα και οδεύει προς την χειρότερη μηνιαία πτώση σε διάρκεια τριών ετών.  

Η Citigroup υποβάθμισε σήμερα τον τραπεζικό κλάδο, προειδοποιώντας ότι η ταχεία αύξηση των επιτοκίων θα υπονομεύσει ακόμη περισσότερο την οικονομική δραστηριότητα και τα κέρδη των τραπεζών. 

Ο δείκτης του τεχνολογικού κλάδου ενισχύθηκε 2,2%, συγκρατώντας τις γενικές απώλειες της χρηματιστηριακής αγοράς. 

Από τα επιμέρους χρηματιστηριακά ταμπλό, ο γερμανικός DAX έκλεισε με πτώση 0,04%, με τον γαλλικό CAC 40 να κερδίζει 0,11%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 απώλεσε 0,91% της αξίας του.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB υποχώρησε 0,16% και ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε πτώση 0,44%.

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News