Business & Finance Τετάρτη 29/03/2023, 19:58
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Σημαντικά κέρδη με πρωταγωνιστή τις τράπεζες

Ευρωπαϊκές μετοχές: Σημαντικά κέρδη με πρωταγωνιστή τις τράπεζες

Mε άνοδο έκλεισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές τη σημερινή συνεδρίαση, χάρη στα κέρδη του τραπεζικού κλάδου, συμπεριλαμβανομένης της UBS, η οποία ενισχύθηκε μετά την επιστροφή του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Σέρτζιο Ερμότι, τη στιγμή που η κατασκευάστρια τσιπ Infineon εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένη από τις προοπτικές της.

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 1,3%. Η μετοχή της UBS ενισχύθηκε 3,7% καθώς ο Ελβετός τραπεζίτης Ερμότι, νυν διευθύνων σύμβουλος της Swiss Re, αναλαμβάνει τα νέα του καθήκοντα στη UBS στις αρχές Απριλίου για να διαχειριστεί τη διαδικασία εξαγοράς της Credit Suisse.

Αντίστοιχα και η μετοχή της Credit Suisse ενισχύθηκε 4%, ενώ ο κλάδος χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και οι τραπεζικοί δείκτες εμφάνισαν κέρδη από 1,8% έως 1,9%.

«Δεν μπορώ να κατανοήσω τους λόγους για τους οποίους η αγορά έχει σταθεροποιηθεί και η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν και πολλοί παράγοντες εφησυχασμού», ανέφερε ο Vincent Chaigneau της Generali Investments.

Ωστόσο, ο δείκτης STOXX 600 οδεύει προς απώλειες για το μήνα Μάρτιο με τις τράπεζες να καταγράφουν απώλειες 15% μετά την κατάρρευση των Silicon Valley Bank και Signature στις ΗΠΑ και την εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS. Από την άλλη, οι ενδείξεις ότι η οικονομία παραμένει ανθεκτική σε συνδυασμό με τις ελπίδες ότι οι κεντρικές τράπεζες μπορεί να πλησιάζουν στο τέρμα του σημερινού κύκλου σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής βοήθησαν τον πανευρωπαϊκό δείκτη να καταγράψει κέρδη στο πρώτο τρίμηνο που ολοκληρώνεται την Παρασκευή. 

Στους πρωταγωνιστές η μετοχή της Infineon που ενισχύθηκε περίπου 7% από τη στιγμή που η κατασκευάστρια τσιπ αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για το δεύτερο τρίμηνο της τρέχουσας οικονομικής χρήσης της και για ολόκληρο το 2023. 

Η προοπτική αυτή προσέφερε στήριγμα στον ευρύτερο τεχνολογικό κλάδο, που ενισχύθηκε 2,7%. 

Στα επιμέρους χρηματιστηριακά ταμπλό, o γερμανικός DAX κέρδισε 1.23%, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,39%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε άνοδο 1,07% στις 7.564 μονάδες. 

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε 1,56%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε κέρδη 1,41%.  

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News